Meskalin.cz/Fórum/Jak se liší zalévání kaktusů v parném létě vs zimě?

Jak se liší zalévání kaktusů v parném létě vs zimě?

Zajímalo mě, jak vlastně správně zalévat kaktusy v různých obdobích roku. V létě, když je teplo a sluníčko svítí na plné pecky, se mi zdá, že kaktusy potřebují víc vody, ale nevím, jestli je to pravda. Mám pocit, že v parném létě je důležité zalévat častěji, aby se rostliny nespálily nebo nevyschly. Na druhou stranu, co se týče zimy, to je pro mě úplně jiný příběh. Slyšel jsem, že v zimě by se kaktusy měly zalévat mnohem méně, protože jsou v klidovém stavu a nepotřebují tolik vody. Ale jak to teda přesně je? Jak poznám, že mám kaktus dostatečně zalít? A co když jsem zalil moc? Může to kaktusu ublížit? Také by mě zajímalo, jestli existují nějaké specifické tipy pro různé druhy kaktusů, nebo jestli je to více méně stejné pro všechny. Jak se tedy správně postarat o své kaktusy v létě a v zimě? Jak poznat tu pravou míru zalévání? Díky za rady!

154 slov
1.5 minut čtení
19. 4. 2021
Viktor Machač

Zalévání kaktusů se fakt dost liší podle ročního období. V létě, když je horko a sluníčko, tak jo, kaktusy potřebují víc vody. Záleží ale na konkrétním druhu a taky na substrátu – pokud je dobře propustný, tak je dobrý zalít, když je zemina suchá. Můžeš to zkusit špejlí nebo prstem, jestli je hlína suchá do pár centimetrů. Ale pozor na přelévání! To může vyvolat hnilobu kořenů a to je špatně. V zimě se to hodně zpomaluje. Kaktusy jsou v klidu, takže zalévat jen minimálně, možná jednou za měsíc nebo i méně. Pokud si nejsi jistý, radši počkej, než aby si zalil moc. Každý kaktus má svoje preference – některé mají rády víc vlhkosti, jiné míň. Takže je dobrý koukat na ně a podle toho přizpůsobit zalévání. Někdy se taky dá poznat podle vzhledu – pokud začnou ztrácet tvar nebo zhnědnou, to může být známka problémů. Takže v létě víc vody a v zimě šetřit. Ať se daří!

157 slov
1.6 minut čtení
11. 1. 2024
Žaneta Drábková

Kaktusy fakt potřebujou jiný zalévání v létě a v zimě. V létě, když je teplo, tak jo, mají větší potřebu vody, ale zase to nepřeháněj. Základ je počkat, až substrát úplně vyschne, než zase zaliješ. Můžeš zkusit ponořit prst do půdy – pokud je suchá, tak zalévej. Ale jestli se ti zdá, že už máš kaktus příliš mokrý nebo se na něm objeví hniloba (hnědý skvrny), tak jsi asi přelil. Na zimu to je úplně jiný – většina kaktusů přechází do klidového stavu a potřebují fakt málo vody. Můžeš je zalívat jen jednou za měsíc nebo i méně, podle toho, jak je u tebe doma teplo. Takže hlavně nepanikař! Každý kaktus může být trošku jiný, některé druhy snesou víc vlhkosti než jiné, ale to chce vyzkoušet a sledovat. A pamatuj, radši málo než moc. Nezapomeň na dobrou drenáž, aby voda mohla odtéct.

142 slov
1.4 minut čtení
7. 6. 2024
Žaneta Vaculíková
Meskalin.cz/Články/Biodiverzita mimo domovenu
Jak se liší pěstování kaktusů z různých klimatických pásem?Objevte fascinující svět pěstování kaktusů a zjistěte, jak se péče o tyto unikátní rostliny liší podle jejich původního prostředí. Naučte se, co potře...
1000 slov
10 minut čtení
27. 2. 2021
Ing. Jana Květinová, Ph.D.
Přečíst článek
Podobné otázky