Meskalin.cz/Fórum/Jak moc ovlivňuje složení půdy zdraví mých sukulentů?

Jak moc ovlivňuje složení půdy zdraví mých sukulentů?

Nedávno jsem se začal zajímat o pěstování sukulentů a zaujala mě ta barevnost a rozmanitost těchto rostlin. Mám doma několik druhů, ale poslední dobou mi připadá, že něco není v pořádku. Když jsem je kupoval, byly krásné a zdravé, ale teď začínají být trochu bledé a některé dokonce shazují listy. Zjistil jsem, že na jejich zdraví může mít vliv spousta faktorů, ale nejvíc mě zajímá, jak moc ovlivňuje složení půdy. Jaký typ substrátu bys doporučili pro sukulenty? Je důležité, aby byla půda hodně propustná? Co třeba pH půdy? Nějaký tip nebo zkušenost by se mi hodila. A také, jak moc záleží na nutriční hodnotě zeminy? Mám pocit, že jim možná chybí nějaké živiny, ale zároveň nechci přehánět s hnojivy. Jak to vidíte vy? Jak jste na tom byli vy se svými sukulenty a jak jste se vypořádali s problémem jejich zdraví? Myslím, že by bylo fajn si vyměnit názory a rady ohledně tohohle tématu.

154 slov
1.5 minut čtení
3. 1. 2025
Oldřich Starý

Složení půdy je pro sukulenty fakt důležitý. Tyhle rostliny milujou propustnou půdu, takže nejlepší je smíchat klasickou zeminu s pískem nebo perlitem. Dobrý poměr je třeba 2:1. Můžeš taky přidat trošku rašeliny, ale moc ne, jinak bude zemina držet vodu a to je přesně to, co sukulenty nesnáší. Co se pH týče, tak ideální je kolem 6-7, takže nic extrémního. Pokud jde o živiny, tak sukulenty potřebují minimum, klidně hnojivo dávej jednou za pár měsíců v období růstu. Ty listy, co shazujou, můžou být známkou přelití nebo špatné půdy. Takže zkontroluj drenáž a zkuz si je přesadit do lepšího substrátu. Držím palce, ať se daří!

105 slov
1.1 minut čtení
14. 11. 2024
František Prokop

Jo, složení půdy má na sukulenty velký vliv. Tyhle rostliny jsou zvyklé na suché a písčité prostředí, takže potřebujou substrát, co dobře propouští vodu. Nejlepší je smíchat normální zeminu s perlitem nebo kamením, aby to nebylo moc těžké. Taky se dá použít speciální substrát pro sukulenty, co se prodává v obchodech. Co se týče pH, tak by mělo být spíš neutrální až mírně kyselé, ale většina sukulentů si s tím poradí. Nutrienty hrajou roli, ale moc to nepřeháněj s hnojivem – stačí párkrát do sezóny a radši používej hnojivo určený pro sukulenty. Já jsem měl problém s padáním listů, tak jsem je přesadil a udělal změny v zálivce a teď vypadají líp. Hlavně pozor na přelití, to je pro ně smrt! Takže jo, správná půda je fakt důležitá.

128 slov
1.3 minut čtení
15. 1. 2025
Veronika Světlíková
Meskalin.cz/Články/Biodiverzita mimo domovenu
Vliv půdního složení na zdraví sukulentů: Co obvykle přehlížíme?Zjistěte, jak správné půdní složení ovlivňuje růst a vitalitu sukulentů. V článku se podíváme na různé typy substrátů a jejich vliv na exotičtější dru...
1000 slov
10 minut čtení
27. 9. 2024
Ing. David Kořínský
Přečíst článek
Podobné otázky