Meskalin.cz/Fórum/Jaký je nejlepší typ substrátu pro kaktusy a sukulenty?

Jaký je nejlepší typ substrátu pro kaktusy a sukulenty?

Když jsem se nedávno začal zajímat o pěstování kaktusů a sukulentů, narazil jsem na spoustu informací ohledně substrátu, ale stále mi není jasné, co je vlastně nejlepší pro tyhle rostlinky. Jaký typ substrátu byste doporučili? Mám pocit, že je důležité, aby substrát byl dobře propustný, ale kolik písku nebo perlitu by měl obsahovat? A co třeba rašelina? Je to dobrá volba nebo spíš nevhodná? Zkoušel jsem zakoupit hotové směsi, ale občas mám pocit, že to není úplně ono. Jaké jsou vaše zkušenosti s různými druhy substrátů? Myslíte, že je lepší si směs připravit doma, nebo se spolehnout na to, co nabízí zahradnictví? A co třeba hnojivo? Jak to ovlivňuje výběr substrátu? Vím, že kaktusy a sukulenty potřebují jinou péči než klasické pokojové rostliny, takže mě zajímá, jak na to. Jaké máte tipy na optimální substrát, aby mé rostlinky prospívaly a vypadaly zdravě? Děkuji za jakékoli rady!

146 slov
1.5 minut čtení
20. 12. 2024
Vladimír Průcha

Substrát pro kaktusy a sukulenty by měl být hlavně propustný, aby zbytečně nestál vodu. Já osobně doporučuji směs, která se skládá z hlíny, písku a perlitu. Písek dodá strukturu a perlitem se zajistí, že substrát nebude moc těžký. Většinou to dělám tak, že si namíchám 1 díl hlíny, 2 díly písku a 1 díl perlitu. Rašelina moc dobrá není, protože zadržuje vodu a to kaktusy nemají rády. Hotové směsi v obchodě jsou fajn, ale často tam bývá víc rašeliny než by bylo dobré, takže je lepší si to udělat sám. Hnojivo přidávám většinou jen v období vegetace, ale opatrně – moc hnojiva může spálit kořeny. Takže v jednoduchosti platí – dobře propustný substrát, míň rašeliny a trocha hnojiva na léto. Držím palce, ať se ti kaktusy daří!

127 slov
1.3 minut čtení
18. 1. 2025
Andrea Vrbová

Není to žádná věda, ale jo, substrát je fakt důležitej. Kaktusy a sukulenty milujou vzdušnost a dobrý odvodnění. Takže nejlepší je směs, co obsahuje písek a perlit. Třeba poměr 1:1 by mohl fungovat. Rašelinu bych úplně vynechal, je moc těžká a drží vodu, což kaktusům nesvědčí. Hotový směsi jsou fajn, ale občas fakt nemají ten správnej poměr. Já si radši míchám doma, dám tam třeba trochu štěrku nebo vermikulitu, to taky pomůže s provzdušněním. Pokud jde o hnojení, tak na jaře a v létě můžeš použít nějaké slabé hnojivo pro sukulenty, ale opatrně, kaktusy to moc nemusí. Takže sleduj svoje rostlinky, ty ti řeknou, co potřebují.

106 slov
1.1 minut čtení
7. 1. 2025
Matěj Trnka
Meskalin.cz/Články/Biodiverzita mimo domovenu
Vliv půdního složení na zdraví sukulentů: Co obvykle přehlížíme?Zjistěte, jak správné půdní složení ovlivňuje růst a vitalitu sukulentů. V článku se podíváme na různé typy substrátů a jejich vliv na exotičtější dru...
1000 slov
10 minut čtení
27. 9. 2024
Ing. David Kořínský
Přečíst článek
Podobné otázky