Jak poznám, jestli má moje rostlina správnou půdu?
Mám tady takový dotaz ohledně pěstování rostlin, konkrétně co se týká půdy. Když jsem začínal s pěstováním kaktusů a sukulentů, vždycky jsem si říkal, že to musí být jednoduché, ale teď mám pocit, že to je mnohem víc komplikované, než jsem myslel. Všude čtu, jak je důležité mít správnou půdu, ale jak vlastně poznám, jestli tu moji rostlinu mám v té správné? Zkoušel jsem několik různých substrátů a dost často se mi stává, že rostliny buď neprospívají, nebo naopak vypadají až moc zdravě, což mi taky dává najevo, že něco není v pořádku. Je nějaký konkrétní znak nebo způsob, jak zjistit, jestli rostlina reaguje správně na půdu? Třeba jak vypadá kořenový systém, nebo jakým způsobem můžu posoudit vlhkost? A co třeba pH půdy? Vím, že některé rostliny potřebují hodně propustnou půdu a jiné zase spíše těžší mix. Jak mám teda vědět, co je pro moji konkrétní rostlinu nejlepší? Možná by pomohlo i vědět, jak se liší potřeby různých druhů a co se stane, když jim nedáme to pravé substrátové prostředí. Díky všem za rady!