Meskalin.cz/Fórum/Můžou sukulenty přežít v těžké hlinité půdě?

Můžou sukulenty přežít v těžké hlinité půdě?

Zajímalo by mě, jestli je možné, aby sukulenty, které mají rády suché a propustné podmínky, přežily v těžké hlinité půdě. Mám na zahradě pár druhů těchto rostlin a slyšel jsem, že hlinitá půda může způsobovat problémy s drenáží. Co si o tom myslíte? Mám obavy, že pokud je zasadím do této těžké půdy, tak brzo uhynou nebo budou mít nějaké zdravotní problémy. Taky bych rád věděl, jestli je nějaký způsob, jak by se daly sukulenty přizpůsobit na takové podmínky, nebo jestli existují nějaké specifické druhy, které jsou odolnější vůči vlhkosti a nevyžadují tolik slunce. Jaké máte zkušenosti s pěstováním sukulentů v méně ideálních podmínkách? Může být hlinitá půda pro tyto rostliny příliš stresující? A co byste doporučili jako nejlepší postup pro zlepšení kvality půdy před výsadbou? Děkuji za jakékoli rady a zkušenosti!

132 slov
1.3 minut čtení
30. 9. 2024
Tomáš Procházka

Sukulenty obecně nemaj rády vlhko a těžká hlinitá půda je pro ně fakt problém. Ta půda totiž udržuje vodu, což může vést k hnilobě kořenů. Pokud je zasadíš do takový půdy, spíš brzo uhynou nebo začnou mít nějaký zdravotní potíže. Jestli už je máš v hlinité půdě, můžeš zkusit přidat písek nebo štěrk, aby to trochu provzdušnilo a zlepšilo drenáž.

Pokud chceš, můžeš taky zkusit přesadit do lehčí substrátu určeného pro sukulenty. Někdy jsou i druhy, co snesou víc vlhkosti, ale většina sukulentů preferuje sucho a slunce. Takže jo, hlinitá půda může být pro ně stresující.

Zlepšení kvality půdy by mělo zahrnovat míchání s nějakým pískem nebo perlitem, aby se zlepšila drenáž. Nebo klidně kup nějaký speciální substrát pro sukulenty, ten už bude mít správnou konzistenci.

126 slov
1.3 minut čtení
11. 12. 2024
David Švanda

Sukulenty mají opravdu rády suché a dobře propustné podmínky, takže těžká hlinitá půda pro ně asi nebude ideální. Může to způsobovat problémy s drenáží a může se stát, že kořeny začnou hnít, což je pro sukulenty fatální. Pokud už je máš v té hlinité půdě, možná by bylo dobré zkusit to nějak vylepšit. Můžeš třeba přidat písek nebo perlitu, aby se ta půda uvolnila a lépe odvodnila. Některý druhy sukulentů jsou sice trošku odolnější vůči vlhkosti, ale obecně platí, že moc vody nemají rády. Zkus je zasadit do květináčů s dobrým odvodněním a použij speciální substrát pro sukulenty. To by mělo výrazně zlepšit jejich šance na přežití. Prostě dej pozor na to, aby stály na suchém místě a nenechal je stát ve vodě. No a pokud máš pocit, že by hlinitá půda mohla být příliš stresující, radši si udělej místo někde jinde na zahradě, kde to mají lepší.

148 slov
1.5 minut čtení
31. 10. 2024
Štěpán Vlček
Meskalin.cz/Články/Biodiverzita mimo domovenu
Vliv půdního složení na zdraví sukulentů: Co obvykle přehlížíme?Zjistěte, jak správné půdní složení ovlivňuje růst a vitalitu sukulentů. V článku se podíváme na různé typy substrátů a jejich vliv na exotičtější dru...
1000 slov
10 minut čtení
27. 9. 2024
Ing. David Kořínský
Přečíst článek
Podobné otázky