Meskalin.cz/Fórum/Žloutnutí sukulentů – co s tím?

Žloutnutí sukulentů – co s tím?

Mám velký problém se svými sukulenty, které jsem si nedávno pořídil. Jsou to moje oblíbené rostlinky, ale teď začínají žloutnout a já nevím, co s tím dělat. Mám je v květináčích na okenním parapetu, kde dostávají spoustu slunečního světla, ale poslední dobou jsem si všiml, že některé listy se začínají měnit na žlutou a dokonce i opadávají. Zkoušel jsem je zalévat jenom tak, aby nebyly úplně suché, ale ani to nepomohlo. Předtím jsem je měl v jiném květináči a vypadaly zdravěji, ale myslel jsem si, že jim změna udělá dobře. Může to být tím, že mají příliš málo nebo naopak moc vody? Přemýšlím také o tom, jestli by nemohly mít nějaké škůdce nebo nemoc. Jak poznám, co přesně se s nimi děje? Měl bych je přesadit do čerstvé zeminy nebo změnit místo, kde je mám? Vím, že sukulenty potřebují specifické podmínky, ale už nevím, co dělám špatně. Máte nějaké rady nebo tipy, jak zachránit své žloutnoucí sukulenty? Díky!

158 slov
1.6 minut čtení
19. 11. 2024
Alois Kovář

Sukulentům se žloutnutím může být víc věcí. První, co bys měl zkontrolovat, je zalévání. Sukulenty nesnášejí přemokření, radši je nechat pořádně vyschnout mezi zálivkami. Zkus je zalévat jen jednou za pár týdnů, podle toho, jak rychle zemina schne. Můžeš mít taky špatnou půdu, třeba je potřeba přesadit do kvalitnější směsi na sukulenty, co dobře odvádí vodu. Pokud máš pocit, že mají moc slunce, zkus je přestěhovat na místo s rozptýleným světlem. Taky koukni na listy, jestli nemají nějaký škůdce nebo plíseň. Když tohle všechno zkontroluješ a upravíš, měly by se zase vzchopit.

92 slov
0.9 minut čtení
16. 1. 2025
František Janeček

Zdá se, že máš dost problémů s těma sukulentama. Žloutnutí listů může být fakt problém s vodou – buď je zaléváš moc, nebo málo. Třeba zkus zkontrolovat, jestli máš dobrý odtok v květináči, protože voda by se neměla hromadit na dně. Někdy taky jde o to, že sukulenty potřebují suchý vzduch, tak když je máš na okenním parapetu, kde je teplo, může to být špatně. Zkus je přesunout na místo s mírnějším světlem a zároveň je nenechávej úplně uschnout. Jestli máš dojem, že by tam mohli být škůdci, tak prozkoumej listy ze zadu. A přesazení do čerstvé zeminy může pomoct, hlavně pokud máš pocit, že ta půda už není moc kvalitní. Hlavně buď trpělivý a sleduj je, třeba se to spraví.

121 slov
1.2 minut čtení
26. 11. 2024
Helena Marková
Meskalin.cz/Články/Biodiverzita mimo domovenu
Vliv půdního složení na zdraví sukulentů: Co obvykle přehlížíme?Zjistěte, jak správné půdní složení ovlivňuje růst a vitalitu sukulentů. V článku se podíváme na různé typy substrátů a jejich vliv na exotičtější dru...
1000 slov
10 minut čtení
27. 9. 2024
Ing. David Kořínský
Přečíst článek
Podobné otázky