Meskalin.cz/Fórum/Proč moje kaktusy chřadnou a mají žluté listy?

Proč moje kaktusy chřadnou a mají žluté listy?

Mám pár kaktusů, které jsem si pořídil před nějakým časem, a teď začínají vypadat dost špatně. Všiml jsem si, že mají žluté listy, což mě opravdu znepokojuje. Nemám s pěstováním kaktusů moc zkušeností, ale věděl jsem, že jsou to docela odolné rostliny, takže jsem nečekal, že bych se s něčím takovým potýkal. Přemýšlím, jestli to může být způsobeno špatnou zálivkou, protože je zalévám jen občas. Četl jsem, že kaktusy nemají rády přemokření, ale teď mám strach, že je to možná naopak a že jim naopak schází vody. Nebo by to mohlo být něco jiného? Možná hnojivo? Když jsem je kupoval, říkali mi, že není potřeba hnojit tak často jako u jiných rostlin, ale teď si nejsem jistý. A co sluneční světlo? Mám je na okně, kde svítí slunce většinu dne, ale bojím se, že by mohly mít příliš mnoho sluníčka nebo naopak málo. Jak poznám, co jim vlastně chybí? Někde jsem četl, že žluté listy mohou také znamenat nějakou nemoc nebo škůdce. Chápu, že se o ně musím lépe starat, ale co vlastně dělat jako první krok? Mohl by mi někdo poradit? Co mám dělat dál a jak mám své kaktusy zachránit?

192 slov
1.9 minut čtení
8. 5. 2024
Matěj Průcha

Žluté listy u kaktusů můžou bejt znakem víc věcí. Taky záleží, co máš za druh. Může to být nedostatek vody nebo naopak přemokření. Kaktusy potřebujou sucho, ale když je zaléváš moc málo, tak to taky není dobrý. Zkus zjistit, jestli máš v substrátu dobrou drenáž. Odpovídající zemina je důležitá. Pak je tu sluníčko – mají rády hodně světla, ale pokud maj příliš přímého slunce, tak se můžou spálit. Zkus je přesunout trošku dál od okna nebo je zakrýt nějakým průhledným zábranným materiálem, když je venku hodně horko. Hnojení je taky důležitý, ale fakt stačí párkrát do roka. Pokud jsi je dlouho nehnojil, tak bych zkusil aplikovat nějaký slabší hnojivo pro kaktusy. Zkontroluj taky jestli nemaj na sobě škůdce, to by taky mohlo být na vině. Takže dej pozor na mšice nebo svilušky. Celkově se snaž o ně líp starat a sleduj, co se bude dít.

142 slov
1.4 minut čtení
22. 11. 2024
Robert Pecka

Žluté listy u kaktusů můžou mít pár příčin. První věc, co bych zkontroloval, je zálivka. Kaktusy nesnáší přemokření, ale na druhou stranu, pokud je moc sucha, taky trpí. Zkus zjistit, jestli máš substrát dobře propustný a jestli nejsou kořeny ve vodě. Když zaléváš, tak dej pozor, aby voda neztvrdla v květináči.

Taky se zamysli nad světlem. Kaktusy potřebují hodně slunce, ale když je na přímém slunci delší dobu bez aklimatizace, můžou dostat spáleniny. Zkus je postavit na místo s rozptýleným světlem, pokud máš podezření, že je moc pálí.

K hnojivu - většinou se doporučuje hnojit v sezoně růstu (na jaře a v létě), ale ne nějak často. Když hnojíš, dej pozor na koncentraci.

A nakonec, koukni se na škůdce nebo známky nemoci. Někdy se může objevit plíseň nebo mšice. Pokud to jde, opatrně zkontroluj listy a stonky.

Když to shrnu: zkontroluj zálivku, světlo a podívej se po škůdcích. Sice se kaktusy zdají odolné, ale i ony potřebují správnou péči.

157 slov
1.6 minut čtení
23. 12. 2024
Bohumil Janoušek
Meskalin.cz/Články/Kaktusy pro začátečníky
Jak efektivně řešit problémy s růstem kaktusů: Nejčastější obtíže a jejich řešeníPodrobný přehled problémů, které mohou začínající pěstitele kaktusů potkat, včetně příznaků a způsobů, jak je úspěšně vyřešit.
1000 slov
10 minut čtení
19. 4. 2024
RNDr. Tomáš Hrubý
Přečíst článek
Podobné otázky