Meskalin.cz/Fórum/Co dělat, když se na kaktusu objeví plíseň?

Co dělat, když se na kaktusu objeví plíseň?

Nedávno jsem si všiml, že se na mém kaktusu začala objevovat plíseň a jsem z toho dost nervózní. Mám ho už nějakou dobu a opravdu se o něj starám, tak mě to překvapilo. Nejspíš jsem ho zalil víc, než je pro něj dobré, ale teď nevím, co s tím dělat. Mám ho hned přesadit, nebo stačí nějaký postřik? A co vlastně může plíseň způsobit? Je to nebezpečné pro rostlinu? Viděl jsem různé tipy na internetu, ale nevím, co je pravda a co ne. Mohlo by mi pomoci dát kaktus na slunnější místo, nebo mu mám uříznout ty postižené části? Taky se bojím, že by to mohlo ovlivnit i ostatní rostliny, které mám vedle něj. Jaké jsou nejlepší postupy v takové situaci? Měli jste někdo podobný problém? Jak jste to řešili a co vám pomohlo? Bude kaktus schopen se uzdravit, nebo je to konec? Děkuji za jakoukoli radu!

147 slov
1.5 minut čtení
31. 5. 2024
Adam Skála

Když se na kaktusu objeví plíseň, je to většinou známka, že má moc vlhkosti. Určitě ho dej na slunnější místo, kaktusy mají rády světlo. Pokud je plíseň jen na povrchu, můžeš zkusit vzít vatový tampón a jemně ji setřít. Uříznout postižené části můžeš taky, pokud toho není moc. Přesazení by mohlo být dobrý nápad, pokud je substrát příliš mokrý nebo má špatnou drenáž. Důležité je nechat substrát mezi zaléváním vyschnout. Co se týče ostatních rostlin, dej je od něj dál, aby se neinfikovaly. Pokud se o něj postaráš a dáš mu správné podmínky, měl by se uzdravit. Kaktusy jsou dost odolné, ale sleduj ho. Držím palce!

106 slov
1.1 minut čtení
7. 12. 2024
Miroslava Janková

No, plíseň na kaktusu je fakt blbá věc. Zřejmě si ho zalil moc, to se stává. Hned bych ti poradil, abys zkusil ty postižený části uříznout, pokud to není moc na dně. Kaktusy jsou dost odolný, ale plíseň může udělat pěknou paseku. Když je to na vršku, tak to nechej a spíš dej kaktus na slunnější místo, ať se to trošku vysuší. A pak ho můžeš přesadit do novýho substrátu, co je pro kaktusy lepší, třeba s větším množstvím písku nebo štěrku. Jinak nezapomeň, že zálivku chce dát až když je substrát suchý. Jestli máš vedle další rostliny, tak je radši drž dál od toho plísnivýho kaktusu, ať se to nerozšíří. Měl by se uzdravit, ale musís jednat rychle. Držím palce!

121 slov
1.2 minut čtení
1. 1. 2025
Filip Rozsypal
Meskalin.cz/Články/Kaktusy pro začátečníky
Jak efektivně řešit problémy s růstem kaktusů: Nejčastější obtíže a jejich řešeníPodrobný přehled problémů, které mohou začínající pěstitele kaktusů potkat, včetně příznaků a způsobů, jak je úspěšně vyřešit.
1000 slov
10 minut čtení
19. 4. 2024
RNDr. Tomáš Hrubý
Přečíst článek
Podobné otázky