Meskalin.cz/Fórum/Jak se zbavit škůdců na kaktusech bez chemie?

Jak se zbavit škůdců na kaktusech bez chemie?

Mám doma pár kaktusů, které jsem si pořídil nedávno, ale teď mám pocit, že se mi na nich objevují nějaké škůdci. Nejdřív jsem si myslel, že je to jen prach nebo něco podobného, ale když jsem se podíval blíž, tak jsem si všiml, že na některých kaktusech jsou malé bílé tečky a dokonce i nějaké hnědé skvrny. Nechci na ně dávat žádné chemické postřiky, protože bych rád udržel svoje rostlinky v co nejlepší kondici a navíc mám strach, že bych jim mohl ublížit. Hledal jsem různé rady na internetu a narazil jsem na několik tipů, ale nejsem si jistý, co je skutečně efektivní a bezpečné. Měly by se škůdci odstranit ručně nebo existují nějaké přírodní prostředky, které by mohly pomoct? Napadlo mě zkusit třeba mýdlový roztok nebo ocet, ale zase nevím, jestli to nebude kaktusům škodit. Jaké máte zkušenosti s přírodními metodami? Jak dlouho by měly být kaktusy léčeny tímto způsobem a co všechno bych měl mít na paměti při aplikaci těchto metod? Vím, že kaktusy potřebují specifickou péči a nechci je zbytečně stresovat nebo poškodit. Takže pokud někdo máte osvědčené rady nebo tipy na to, jak účinně zlikvidovat škůdce na kaktusech bez použití chemie, budu za to moc vděčný.

200 slov
2 minut čtení
15. 7. 2024
Pavel Janoušek

Něco s těma kaktusama určitě udělej, ty bílé tečky vypadají na svilušky nebo mšice. Ručně je můžeš sesbírat, ale to chce trpělivost. Mýdlový roztok je dobrý nápad, stačí smíchat vodu s trochou tekutého mýdla (ne toho voňavého). Nastříkej to na kaktusy, ale zkus to nejdřív na malém kousku, ať vidíš, jak reagují. Ocet bych moc nedoporučoval, to by mohlo být pro rostliny dost agresivní. Udržuj je v suchu a vyhýbej se přemokření, aby se ti tam škůdci nevrátili. Jak dlouho? Tak pár týdnů opakuj aplikaci, dokud nebudeš mít jistotu, že jsou pryč. Pokud budeš mít navíc kaktusy v dostatečně větraném prostoru, tak bys měl mít šanci je udržet zdravé bez chemie.

111 slov
1.1 minut čtení
8. 7. 2024
Josef Zeman

Zbavit se škůdců na kaktusech bez chemie je fakt možné, ale chce to trpělivost. Pokud vidíš bílé tečky, tak to může být svilušky nebo strupovka. Hnědé skvrny často znamenají nějaké plísně nebo hmyz. Nejlepší je začít s ručním čištěním – vezmi jemnou štětečku nebo vatový tampón a opatrně je odstraň. Mýdlový roztok (tak 1 lžíce tekutého mýdla na litr vody) funguje docela dobře, ale musíš ho zkusit na malém místě, abys viděl, jak kaktus reaguje. S ocetem bych byl opatrnej, může to spálit pokožku rostliny. Zkus také postřik vodou s pár kapkami oleje (nejlíp neemového) – ten prý škůdce odpuzuje. A nezapomeň na dobré větrání a sluneční světlo, to kaktusům prospěje a může je posílit proti škůdcům. Léčbu opakuj jednou za 7-10 dní, dokud se nezdá, že jsou v pohodě. Hodně štěstí!

132 slov
1.3 minut čtení
13. 8. 2024
Dana Vejvodová
Meskalin.cz/Články/Kaktusy pro začátečníky
Jak efektivně řešit problémy s růstem kaktusů: Nejčastější obtíže a jejich řešeníPodrobný přehled problémů, které mohou začínající pěstitele kaktusů potkat, včetně příznaků a způsobů, jak je úspěšně vyřešit.
1000 slov
10 minut čtení
19. 4. 2024
RNDr. Tomáš Hrubý
Přečíst článek
Podobné otázky