Meskalin.cz/Fórum/Jak poznat, jestli je kaktus pře zalitý nebo naopak suchý?

Jak poznat, jestli je kaktus pře zalitý nebo naopak suchý?

Zdravím všechny milovníky kaktusů a sukulentů! Mám na srdci otázku, která mě trápí už nějakou dobu. Když se dívám na svého kaktusíka, mám pocit, že mu není úplně dobře. Jenže vůbec nevím, jestli je to tím, že ho zalévám moc, nebo naopak málo. Na internetu jsem četl různá doporučení a názory, ale pořád se mi to plete. Jak vlastně poznat, jestli je kaktus pře zalitý? Všiml jsem si, že některé z jeho spojených listů začínají být jakoby měkké a takové žluté. Mohlo by to být známkou toho, že jeho kořeny trpí přemokřením? A co když je naopak příliš suchý? Jaké znaky bych měl hledat? Když má kaktus málo vody, může to vypadat třeba tak, že se začne kroutit nebo ztrácí barvu? A co teď s tím? Jak správně zjistit potřebu zalévání? Mám vyzkoušet například vložit prst do půdy a posoudit, jak vlhká je? Nebo se mám řídit podle nějakého rozvrhu? Jak často vlastně zalévat kaktusy? Rád bych věděl i to, jestli existují nějaké konkrétní tipy na péči o různé druhy kaktusů a jaké by měly být ideální podmínky pro jejich pěstování. Bude skvělé slyšet vaše zkušenosti a rady ohledně tohohle tématu!

191 slov
1.9 minut čtení
19. 9. 2024
Petr Němec

Z toho, co popisuješ, tak měkké a žluté části kaktusu určitě můžou být známkou přemokření. U kaktusů je důležité, aby měla půda dobrý odtok, jinak začnou kořeny hnít. Když máš pocit, že je moc zalitý, zkus nechat půdu vyschnout. Pokud je kaktus suchý, tak můžeš vidět, že se zmenšuje a může i změnit barvu – třeba ze zelené na nějakou bledší. Můžeš zkusit prst do půdy – pokud je suchá aspoň do hloubky 2-3 cm, tak to asi chce vodu. S tím zaléváním se to nedá úplně říct přesně jak často, záleží na teplotě a ročním období. V létě víc, v zimě míň. Různé druhy kaktusů mají své specifické potřeby, ale většina z nich má ráda hodně světla a málo vody. Takže ideálně umístění na světlém místě a zalévat až když je fakt sucha. To by ti mohlo pomoct.

139 slov
1.4 minut čtení
8. 1. 2025
Antonín Černý

Když máš kaktus, tak je fajn sledovat pár věcí. Pokud je kaktus měkký a žlutý, může to fakt znamenat, že ho moc zaléváš. Kořeny pak trpí a často uhnívají. U kaktusů platí, že radši méně než víc. Když je suchý, tak to vypadá, že se stáhne a může ztrácet barvu, obvykle je takový skvrnitý a křehký. Je dobré sahat do půdy – když je suchá do hloubky asi 3-5 cm, tak klidně zalij, ale jen trochu. Rozvrh na zalévání moc nefunguje, záleží na počasí a ročním období. V létě chce víc vody, v zimě klidně i měsíc bez zalití. Kaktusy milují sluníčko, ale pozor na přímé slunce hned po zalití. Každý druh má trochu jinou péči, tak se podívej na konkrétní info o tom tvém. Držím palce!

127 slov
1.3 minut čtení
15. 1. 2025
Roman Hanzl
Meskalin.cz/Články/Kaktusy pro začátečníky
Jak efektivně řešit problémy s růstem kaktusů: Nejčastější obtíže a jejich řešeníPodrobný přehled problémů, které mohou začínající pěstitele kaktusů potkat, včetně příznaků a způsobů, jak je úspěšně vyřešit.
1000 slov
10 minut čtení
19. 4. 2024
RNDr. Tomáš Hrubý
Přečíst článek
Podobné otázky