Meskalin.cz/Fórum/Jak často zalévat kaktusy doma?

Jak často zalévat kaktusy doma?

Když jsem začal pěstovat kaktusy, byl jsem nadšený, ale zároveň dost zmatený, co se týče jejich zavlažování. Mám doma několik druhů kaktusů a každý z nich vypadá trochu jinak, a tak se ptám, jak často vlastně zalévat kaktusy, aby byly zdravé a krásné? Někteří říkají, že je lepší je nechat trochu vyschnout mezi zaléváním, ale jak moc je to myšleno? Jak dlouho by mělo trvat, než je zase poliju? A co když jsou v zimě, kdy mají kaktusy klidový režim? Jak to ovlivňuje jejich potřebu vody? Mám se řídit tím, co říká návod na pěstování, nebo bych měl spíš sledovat vzhled rostliny? Viděl jsem už i rady ohledně použití speciálních substrátů, které lépe zadržují vodu nebo naopak odvádějí vlhkost. Kdybych měl vzít v úvahu i faktory jako teplota v bytě nebo intenzita slunečního světla, jak by to změnilo moje zavlažovací schéma? Možná by mi pomohlo i vědět, kdy je nejlepší čas na zalévání – je lepší to dělat ráno nebo večer? A co se stane, když kaktus přeliji? Jaké jsou příznaky toho, že potřebuje více vody nebo naopak, že už má vody dost? Rád bych slyšel názory ostatních pěstitelů a jakou mají zkušenost s péčí o tyto úžasné rostliny.

199 slov
2 minut čtení
17. 6. 2024
Monika Macková

Zalévat kaktusy je fakt umění. Obecně platí, že bys měl nechat substrát mezi zaléváním pořádně vyschnout. Jak moc? Tak zhruba týden až dva, záleží na teplotě a vlhkosti v bytě. V zimě, když jsou v klidu, se skoro vůbec nezalévá, klidně i měsíc můžou být bez vody. Snaž se sledovat vzhled – jestli začínají povadat nebo ztrácet barvu, tak možná chtějí vodu. Naopak žloutnutí nebo měknutí většinou znamená, že je přelíváš. Měj na paměti, že substrát má taky vliv – některé lépe odvádí vodu a jiný zas zadržuje. Co se týče času na zalévání, nejlepší je dopoledne, kdy ještě není tak horko. Teplota a sluneční světlo hrajou velkou roli, čím víc slunce, tím častěji zalévat. Takže drž palce a sleduj svoje kaktusy, ony ti dají vědět.

126 slov
1.3 minut čtení
16. 1. 2025
Ludmila Dostálová

Zalévání kaktusů je fakt umění. Obecně platí, že je lepší nechat substrát mezi zaléváním pořádně proschnout. To může trvat klidně týden nebo i víc, záleží na podmínkách jako teplota a světlo. V létě, když je teplo a slunečno, tak klidně zalij, když je substrát suchý – zkus prst nebo špejli do země. V zimě je to jinak, kaktusy spí, takže vodu omez – stačí jednou za měsíc nebo i méně. Pokud začne kaktus hnědnout nebo měknout, tak jsi asi přelil, to chce rychle řešit – radši méně než víc. Na druhou stranu, pokud si kaktus zvlní brnění nebo se zdá suchý, tak mu dej napít. Čas na zalévání? Ráno je prý lepší, ale vážně to není moc důležité. Substráty s různou propustností taky hrajou roli – já mám třeba hodně písku a perlit, to funguje dobře. Každý kaktus je trochu jiný, takže si prostě musíš sledovat jak reagujou.

148 slov
1.5 minut čtení
3. 1. 2025
Daniel Šilhavý
Meskalin.cz/Články/Teplomilné rostliny
Jak správně pěstovat teplomilné rostliny v domácnosti? Praktické tipy a trikyObjevte, jak úspěšně pěstovat teplomilné rostliny v interiéru. Získejte praktické tipy a triky pro optimální péči o rostliny vyžadující vyšší teploty.
1000 slov
10 minut čtení
18. 12. 2023
Mgr. Petr Novotný
Přečíst článek
Podobné otázky