Meskalin.cz/Fórum/Potřebují sukulenty hodně slunce?

Potřebují sukulenty hodně slunce?

Zdravím všechny, chtěla bych se zeptat na jednu věc ohledně péče o sukulenty. Mám doma pár těchto rostlinek a zvažuji, jaké podmínky jim vlastně nejvíc vyhovují. Slyšela jsem, že sukulenty milují slunce, ale zajímalo by mě, jestli to platí pro všechny druhy nebo jsou nějaké výjimky. Já mám doma okno na jih, tak přemýšlím, jestli je tam dám všechny, nebo některé z nich raději schovám do stínu. Někteří lidé říkají, že přímé slunce může být pro některé sukulenty až moc intenzivní a mohou začít ztrácet barvu nebo dokonce uhynout. Jak to tedy je? Můžete mi prosím napsat, jestli potřebují hodně světla a jak poznám, že mají dostatek slunce? A co si myslíte o umělém osvětlení? Je to dobrá alternativa pro ty, co mají málo přirozeného světla? Děkuji za každou radu!

130 slov
1.3 minut čtení
23. 3. 2024
Zdeněk Chalupa

Sukulenty většinou potřebují dostatek slunce, ale jak říkáš, není to stejné pro všechny druhy. Některé milují přímé slunce a budou růst skvěle na jihovém okně, ale jiné můžou být citlivé a začnou se spálit. Takže pokud máš nějaké méně odolné sukulenty, radši je dej do stínu nebo na místo, kde budou mít rozptýlené světlo. Když začnou ztrácet barvu nebo mají spálené okraje listů, je to znamení, že mají moc slunce. Co se týče umělého osvětlení, může to být fajn alternativa, pokud nemáš dostatek přirozeného světla – LEDky jsou dobrý tip. Ale vždycky je lepší pozorovat rostliny, ony ti samy řeknou, co potřebují.

102 slov
1 minut čtení
4. 9. 2024
Karel Suchý

Sukulenty obecně mají rády hodně světla, ale záleží na druhu. Některé potřebují přímé slunce, jiným to může vadit a radši se schovají do částečného stínu. Pokud máš okno na jih, většina sukulentů tam bude spokojená, ale dávej pozor, jestli nevyblednou nebo nezačnou schnout. Zmražený listy nebo hnědé skvrny můžou znamenat, že dostávají moc slunce. Když si nejsi jistá, zkus je nejdřív umístit blíž k oknu a postupně je přibližovat, abys viděla, jak reagují.

Co se týče umělého osvětlení, to je určitě fajn alternativa pro ty, co nemají dostatek přirozeného světla. Existují speciální LED lampy pro rostliny, které napodobují denní světlo a sukulenty na ně dobře reagují. Takže klidně experimentuj a sleduj, co tvoje rostlinky dělají. Hlavně si dej pozor na přelití a vlhkost, to sukulenty nesnášejí! Tak hodně štěstí!

128 slov
1.3 minut čtení
18. 7. 2024
Radek Hradil
Meskalin.cz/Články/Teplomilné rostliny
Jak správně pěstovat teplomilné rostliny v domácnosti? Praktické tipy a trikyObjevte, jak úspěšně pěstovat teplomilné rostliny v interiéru. Získejte praktické tipy a triky pro optimální péči o rostliny vyžadující vyšší teploty.
1000 slov
10 minut čtení
18. 12. 2023
Mgr. Petr Novotný
Přečíst článek
Podobné otázky