Meskalin.cz/Fórum/Proč mi kaktus usychá?

Proč mi kaktus usychá?

Mám doma kaktus, kterého jsem si přivezl z dovolené a teď má nějaké problémy. Předtím vypadal skvěle, měl krásnou zelenou barvu a zdál se být zdravý, ale teď začíná usychat. Zkoušel jsem mu dávat vodu, ale zdá se, že to moc nepomáhá. Mám pocit, že mu něco schází, nebo naopak dostává moc vody. V poslední době jsem ho přesunul na místo, kde je víc slunce, ale to taky nevypadá jako dobrý nápad. Je možné, že mu vadí změna prostředí? Jak často bych měl kaktus zalévat? A jak zjistit, jestli má dostatek světla? Taky jsem slyšel něco o tom, že by se neměl dávat do příliš velkého květináče nebo do hlíny s moc živinami. Co si o tom myslíte? Jaké jsou vaše zkušenosti s pěstováním kaktusů? Mám strach, že ho ztratím a už teď mě to dost trápí. Děkuji za jakékoliv rady a tipy!

143 slov
1.4 minut čtení
26. 9. 2024
Robert Vojtěch

Kaktusy jsou dost specifický, takže to může mít víc příčin. Přesun na slunný místo je fajn, ale pokud je moc horko nebo na přímém slunci, může to spálit jejich pokožku. Zkus mu dát trošku stínu, třeba ne přímo u okna. Co se vody týče, kaktusy potřebujou zalévat opravdu opatrně. Měly by se zalévat až když je substrát úplně suchý, jinak hrozí hniloba kořenů. A jo, moc velký květináč může být problém, protože pak substrát zůstává dlouho vlhký a to kaktusům nesvědčí. Zkus ho přesadit do menšího květináče s dobrým odvodněním a do směsi s pískem nebo speciální substrát pro sukulenty. Na závěr, pokud máš pocit, že mu něco schází, tak zkus přidat trochu hnojiva určeného pro sukulenty, ale ne moc často. Udržet kaktus v dobré kondici je o trpělivosti, tak se neboj experimentovat.

133 slov
1.3 minut čtení
8. 7. 2024
Romana Dvořáková

Kaktusy jsou docela odolné, ale když se něco změní v jejich prostředí, tak to může být problém. Třeba ten přechod na jiný světelný podmínky mu nesedí. Měly by mít dost světla, ale ne přímý úpal, to je důležité. Zkus si zjistit, jestli je to jasný nebo spíš rozptýlený světlo. Co se týče vody, kaktusy moc zalévat nemusíš, stačí jednou za pár týdnů, když je substrát úplně suchý. Můžeš zkusit i zvednout květináč, jestli má hodně dírek na dno na odvodnění - to je klíčové, aby ti nezahníval kořen. Pokud má moc živin v hlíně, tak mu to taky může škodit. Zkus se zaměřit na suchý vzduch a uvědom si, že kaktus si zvyká na nové podmínky nějakou dobu. Když to špatně půjde dál, tak doporučuji mrknout na pár videí nebo fór o kaktusech. Měj trpělivost!

135 slov
1.4 minut čtení
31. 5. 2024
Oldřich Janoušek
Meskalin.cz/Články/Teplomilné rostliny
Jak správně pěstovat teplomilné rostliny v domácnosti? Praktické tipy a trikyObjevte, jak úspěšně pěstovat teplomilné rostliny v interiéru. Získejte praktické tipy a triky pro optimální péči o rostliny vyžadující vyšší teploty.
1000 slov
10 minut čtení
18. 12. 2023
Mgr. Petr Novotný
Přečíst článek
Podobné otázky