Meskalin.cz/Fórum/Jak pěstovat exotické rostliny v bytě?

Jak pěstovat exotické rostliny v bytě?

Mám takovou otázku ohledně pěstování exotických rostlin v bytě. Vždycky mě fascinovaly kaktusy a různé sukulenty, ale nevím, jak na to. Jaké jsou vlastně nejlepší druhy, které se dají pěstovat uvnitř? Je pravda, že některé z nich potřebují hodně slunce, zatímco jiné se spokojí s málem? Jak bych měl správně zalévat tyto rostlinky, abych je neudusil nebo naopak nespálil? A co se týče půdy, potřebuju nějakou speciální směs nebo stačí obyčejná zemina z květinářství? Vím, že některé rostliny jsou citlivé na vlhkost vzduchu, takže jak to vyřešit v bytech, kde je topení a občas i sucho? Zajímá mě také, jestli je dobré používat hnojivo a kdy ho přidávat. Umíte mi poradit, jestli je lepší použít tekuté hnojivo nebo granule? Mám také obavy z škůdců – jak poznám, že moje rostliny napadly nějaké parazity, a co s tím pak dělat? A nakonec, je nějaký speciální postup pro přesazování těchto rostlin, aby to pro ně bylo co nejméně stresující? Vím, že každá rostlina má své specifické požadavky, ale budu rád za jakékoli rady a tipy. Takže pokud máte zkušenosti s pěstováním exotických rostlin v bytě, prosím podělte se o svoje znalosti.

189 slov
1.9 minut čtení
15. 11. 2024
Simona Karásková

Zdravím, tak pěstování exotických rostlin jako kaktusy a sukulenty je super záležitost! Já osobně mám pár kaktusů a pár sukulentů a musím říct, že to není zas tak těžké. Co se týče světla, většina z nich má ráda slunce, ale dají se najít i druhy, co to zvládnou i s menším. Dobré je je mít u okna s hodně světlem, ale ne na přímém slunci celý den, jinak ti zhnědnou.

Zalévání – tady si dej fakt pozor. Měj na paměti, že kaktusy a sukulenty milují sucho. Zalévej je až když je substrát úplně suchý. Na jaře a v létě můžeš zalévat jednou za 2-3 týdny, v zimě stačí jednou za měsíc. Co se týče půdy, kup si speciální substrát pro kaktusy a sukulenty. Ten obyčejný ti asi moc nepomůže.

Vlhkost vzduchu? Tak to je pravda, že topení dělá své. Klidně můžeš občas rostliny trochu osprchovat nebo kolem nich postavit misku s vodou, aby to trochu vylepšilo vzduch. Hnojivo? Jo, hnojit je dobrý nápad – ideálně na jaře a v létě. Tekuté hnojivo se lépe dostane ke kořenům než granule.

Škůdci jsou pak na další kapitolu. Obvykle poznáš parazity podle žloutnoucích listů nebo pavučin. Když něco takového vidíš, tak to chce okamžitě zasáhnout – můžeš zkusit mýdlovou vodu nebo nějaký sprej proti škůdcům.

A přesazování – snaž se to dělat na jaře. Opět, buď šetrný. Mírně vyndej rostlinu ze starého květináče a dej ji do nového s čerstvým substrátem. Nezapomeň na drenáž! Takže hodně štěstí s pěstováním!

242 slov
2.4 minut čtení
23. 10. 2024
Matěj Bureš

Tak s exotickejma rostlinama, jako jsou kaktusy a sukulenty, to není zas tak složitý. Kaktusy většinou potřebujou hodně slunce, takže je dej na okno, kde svítí přímé sluneční světlo aspoň pár hodin denně. Sukulenty jsou na tom podobně, ale některé se spokojí i s mírným osvětlením. Zalévání je klíčový – radši méně než víc. V zimě stačí jednou za měsíc, ale v létě můžeš zkusit i jednou za týden. Pozor na to, aby voda neostávala v misce, jinak ti rostlina uhní a to nechceš. Použij speciální půdní směs určenou pro kaktusy a sukulenty, je lehká a dobře propouští vodu. Obyčejná zemina je moc těžká a může dělat problémy.

Vlhkost vzduchu je další téma – kaktusy to moc neřeší, ale když máš sucho od topení, tak můžeš občas rostliny sprchovat nebo je dát do vyššího květináče s vodou jako do misky. Hnojivo dej jednou za měsíc během vegetačního období (jaro/léto), tekutý hnojivo je fajn, granule taky, ale ty se pomalu uvolňujou.

Co se škůdců týče, sleduj listy – pokud máš pavučinky nebo žloutnutí, tak asi něco není v pořádku. Na nějakej pesticid nebo mýdlovou vodu to chce. Přesazování? Zkus to na jaře a buď opatrný s kořeny – moc je nepoškodit. Takže tak. Držím palce!

202 slov
2 minut čtení
19. 11. 2024
Daniela Procházková
Meskalin.cz/Články/Teplomilné rostliny
Jak správně pěstovat teplomilné rostliny v domácnosti? Praktické tipy a trikyObjevte, jak úspěšně pěstovat teplomilné rostliny v interiéru. Získejte praktické tipy a triky pro optimální péči o rostliny vyžadující vyšší teploty.
1000 slov
10 minut čtení
18. 12. 2023
Mgr. Petr Novotný
Přečíst článek
Podobné otázky