Meskalin.cz/Fórum/Jak často mám zalévat kaktus doma?

Jak často mám zalévat kaktus doma?

Zdravím všechny milovníky rostlin! Mám doma několik kaktusů a chtěl bych se zeptat, jak vlastně správně zalévat tyhle úžasné rostlinky. Slyšel jsem, že kaktusy jsou na vodu docela háklivé a že když je přeliju, tak to může být pro ně fatální. Ale zároveň se bojím, že když je budu zalévat moc málo, tak mi uschnou. Je jasné, že v létě by měly dostat více vody než v zimě, ale kolikrát týdně nebo měsíčně je ideální je zavlažovat? A co se týče typu půdy – jaký by měl být ten správný substrát, aby se voda dobře vsakovala? Jak poznám, že už potřebují vodu? Někdo říká, že stačí kouknout na jejich vzhled nebo zkusit prst do země, ale pořád si nejsem jistý. Takže když bych chtěl mít zdravý kaktus, co všechno bych měl vzít v potaz? Víte někdo přesně, jakou rutinu dodržovat pro zalévání kaktusů a jak je udržet šťastné a zdravé? Předem díky za rady!

154 slov
1.5 minut čtení
30. 12. 2023
Monika Konečná

Zalévání kaktusů fakt není žádná věda, ale chce to trochu citu. V létě, když je teplo, stačí zalévat jednou za týden nebo i 10 dní. V zimě klidně i jednou za měsíc, protože kaktusy hodně zpomalí růst. Hlavní je nechat půdu proschout mezi zaléváním. Pokud máš substrát pro kaktusy, ten je super, protože dobře odvádí vodu a neudrží jí moc dlouho. Když už potřebujou vodu, tak většinou začnou vypadat trochu shrbeně nebo ztrácejí tu hezkou barvu. Můžeš taky zkusit prst do země - když je suchá tak je čas zalít. Ale fakt si dej pozor na přelití, to je pro kaktusy zabiják! Takže radši míň než víc.

107 slov
1.1 minut čtení
21. 4. 2024
Daniela Říhová

Kaktusy jsou fakt specifický, co se zalévání týče. Nejlepší je je zalévat hlavně na jaře a v létě, když rostou. Obecně platí, že je lepší zalévat je méně než více. Zjistíš to tak, že do substrátu strčíš prst – pokud je půda suchá aspoň na jeden knuckle (kloub prstu), tak je čas na vodu. V zimě určitě zredukuj zalévání, protože kaktusy spí a moc vody nepotřebují. Co se týče substrátu, tak by měl být dobře propustný – nejlepší je směs písku a zeminy na kaktusy. Když je přeliješ, tak to může způsobit hnijící kořeny, takže fakt pozor! Drž se radši pravidla "méně je více" a sleduj, jak reagují.

108 slov
1.1 minut čtení
17. 9. 2024
Michal Pospíšil
Meskalin.cz/Články/Zalévání kaktusů
Ideální frekvence zalévání pro různé druhy kaktusůZjistěte, jak často byste měli zalévat kaktusy podle jejich specifických potřeb a podmínek růstu. Tento článek vám přinese užitečné tipy a triky, jak ...
1000 slov
10 minut čtení
17. 8. 2023
Ing. Lucie Svobodová
Přečíst článek
Podobné otázky