Meskalin.cz/Fórum/Proč se mi kaktus scvrkává, když ho zalévám?

Proč se mi kaktus scvrkává, když ho zalévám?

Mám doma kaktus, který jsem nedávno dostal jako dárek a snažím se o něj co nejlépe starat. Všechno začalo, když jsem mu začal pravidelně zalévat, jak jsem si přečetl v různých článcích o pěstování kaktusů. Předtím vypadal krásně, zdravě a zeleně, ale teď se mi zdá, že se scvrkává a vypadá jako by ztrácel na objemu. Nechápu, co dělám špatně. Možná to souvisí s tím, že mám pocit, že zalévám spíš moc než málo? Četl jsem, že kaktusy potřebují hodně slunce a trochu vody, ale nevím, jak to přesně vyvážit. A co substrát? Mám pocit, že ten můj není úplně ideální. Vždycky mám strach, že přelévám nebo naopak nedávám dostatek vody. Kdybych měl kaktus na suchém místě, nezdálo by se mi to lepší? Je možné, že tenhle problém souvisí i s jinými faktory jako je teplota nebo vlhkost vzduchu? Jak poznám, jestli je kaktus zdravý nebo už moc poškozený? Existuje nějaký způsob jak mu pomoct nebo ho zachránit? Hrozně mě trápí, že se mu nedaří tak dobře, jak bych si přál. Rád bych věděl, jestli je to normální reakce nebo jestli by měl vypadat jinak. Může to být třeba i známka nějaké nemoci nebo škůdců? Prosím, poraďte mi někdo! Děkuju.

200 slov
2 minut čtení
31. 12. 2023
Božena Švecová

Kaktusy jsou fakt citlivý na zalévání. Když se ti scvrkává, může to být známka, že je moc vody. Tyhle rostliny jsou zvyklé na suchý podmínky, takže když je přeliješ, kořeny můžou začít hnít a to je problém. Zkus se podívat, jestli substrát dobře odtéká, potřebují hodně vzduchu k kořenům. Pokud máš kaktus v nějaký plastový nádobě bez odtokových otvorů, tak to může být taky špatně. Zkus ho dát na místo s hodně světlem a nechat substrát mezi zálivkami vyschnout. Teplota a vlhkost taky hrajou roli, kaktusy nemají rády vlhký vzduch. Pokud se mu nedaří, koukni se pořádně na listy – jestli tam nejsou skvrny nebo nějaký škůdci. Když už to moc vypadá blbě, tak ho zkus přesadit do čerstvýho substrátu a uvidíš, co se stane.

125 slov
1.3 minut čtení
16. 12. 2024
Marek Sládek

Zdravím, to, co popisuješ, vypadá na problém s přeléváním. Kaktusy milujou sucho a když jim dáš moc vody, tak se začnou scvrkávat a hnít. Zkus je zalévat jenom když je substrát úplně suchý, třeba jednou za dva týdny, záleží na teplotě a vlhkosti v bytě. Substrát by měl být dobře propustný, ideálně nějaký speciální pro kaktusy. Pokud máš kaktus na místě, kde je málo slunce, tak to taky může být problém. Kaktusy potřebují hodně světla, tak je dej na okno nebo na jiné světlé místo. Teplota by měla být taky vyšší, ale ne přes 30 stupňů. Co se týče nemocí, zkontroluj ho jestli nemá škůdce jako mšice nebo plíseň. Pokud se mu nedaří, zkus ho přesadit do čerstvého substrátu a omezit zalévání. Hodně štěstí!

124 slov
1.2 minut čtení
25. 12. 2024
Milena Vejvodová
Meskalin.cz/Články/Zalévání kaktusů
Ideální frekvence zalévání pro různé druhy kaktusůZjistěte, jak často byste měli zalévat kaktusy podle jejich specifických potřeb a podmínek růstu. Tento článek vám přinese užitečné tipy a triky, jak ...
1000 slov
10 minut čtení
17. 8. 2023
Ing. Lucie Svobodová
Přečíst článek
Podobné otázky