Proč se mi kaktus scvrkává, když ho zalévám?
Mám doma kaktus, který jsem nedávno dostal jako dárek a snažím se o něj co nejlépe starat. Všechno začalo, když jsem mu začal pravidelně zalévat, jak jsem si přečetl v různých článcích o pěstování kaktusů. Předtím vypadal krásně, zdravě a zeleně, ale teď se mi zdá, že se scvrkává a vypadá jako by ztrácel na objemu. Nechápu, co dělám špatně. Možná to souvisí s tím, že mám pocit, že zalévám spíš moc než málo? Četl jsem, že kaktusy potřebují hodně slunce a trochu vody, ale nevím, jak to přesně vyvážit. A co substrát? Mám pocit, že ten můj není úplně ideální. Vždycky mám strach, že přelévám nebo naopak nedávám dostatek vody. Kdybych měl kaktus na suchém místě, nezdálo by se mi to lepší? Je možné, že tenhle problém souvisí i s jinými faktory jako je teplota nebo vlhkost vzduchu? Jak poznám, jestli je kaktus zdravý nebo už moc poškozený? Existuje nějaký způsob jak mu pomoct nebo ho zachránit? Hrozně mě trápí, že se mu nedaří tak dobře, jak bych si přál. Rád bych věděl, jestli je to normální reakce nebo jestli by měl vypadat jinak. Může to být třeba i známka nějaké nemoci nebo škůdců? Prosím, poraďte mi někdo! Děkuju.