Meskalin.cz/Fórum/Jak poznám, že jsem kaktus moc zalil?

Jak poznám, že jsem kaktus moc zalil?

Zdravím všechny milovníky kaktusů a sukulentů! Mám doma krásný kaktus, který mi dal kamarád a poslední dobou se mi zdá, že mu asi něco není v pořádku. Všiml jsem si, že má na sobě asi nějakou hnilobu nebo co to je. Předtím jsem ho zaléval podle toho, jak jsem četl, že to mají kaktusy rády – občas trošku a pak nechat uschnout. Ale teď si nejsem jistý, jestli jsem to nepřehnal. Jak vlastně poznám, že jsem kaktus moc zalil? Je tam nějaký viditelný znak nebo příznak, na který bych se měl zaměřit? Co když má měkké tělo nebo dokonce hnědé skvrny? Může mi růst i když se zdá být přelité? A co kořeny, jak to s nimi je? Jak vypadá zdravý kaktus a jaký je ten příznak přelití? Omlouvám se za spoustu otázek, ale opravdu bych nerad přišel o tuto krásnou rostlinu. Děkuji za vaše zkušenosti a rady!

148 slov
1.5 minut čtení
15. 11. 2023
Tereza Horová

Hele, jestli máš kaktus, co vypadá hnědě nebo má měkký stonky, tak to nejsou dobrý signály. To může znamenat, že je přelitej. Kaktusy mají rády sucho a když je moc vody, začnou hnit. Zkus zkontrolovat kořeny – pokud jsou černý a měkký, tak to není dobře. Takovej zdravý kaktus by měl být pevnej a bez skvrn. Zalívej ho jenom, když je substrát úplně suchý a dej mu dobrou drenáž, aby mohla voda odtéct. Radši to s vodou nepřeháněj, kaktusy fakt nejsou jako jiné rostliny. A když se ti zdá, že je přelitej, nech ho klidně pár dní bez vody. Snad se z toho dostane!

104 slov
1 minut čtení
1. 12. 2024
Martina Staňková

Tak jo, tohle je dost běžný problém u kaktusů. Když je kaktus přelitej, poznáš to podle několika znaků. Nejprve se podívej na tělo rostliny – pokud je měkký nebo začne hnědnout, tak to je jasné varování. Hnědé skvrny jsou často známkou hniloby, což je špatný. Zkus se taky podívat na kořeny, pokud je vytáhneš – měly by být pevné a bílé, nehnilé nebo hnědé. Zdravý kaktus by měl mít pevnou strukturu a jasnou barvu.

Zalévat bys měl až když je substrát úplně suchý, a to i v zimě. V období růstu klidně trošku víc, ale furt s mírou. Pokud máš pocit, že jsi ho přelil, zkus ho nechat pár dní bez vody a uvidíš, co se stane. Možná bys měl zvážit i přesazení do čerstvého substrátu, jestli mu to nepomůže. Hlavně nezapomeň na drenážní otvory v květináči! Držím palce, ať se kaktus brzy zotaví!

143 slov
1.4 minut čtení
6. 12. 2024
Jitka Brychtová
Meskalin.cz/Články/Zalévání kaktusů
Ideální frekvence zalévání pro různé druhy kaktusůZjistěte, jak často byste měli zalévat kaktusy podle jejich specifických potřeb a podmínek růstu. Tento článek vám přinese užitečné tipy a triky, jak ...
1000 slov
10 minut čtení
17. 8. 2023
Ing. Lucie Svobodová
Přečíst článek
Podobné otázky