Meskalin.cz/Fórum/Zalévání kaktusů - letní nebo zimní režim?

Zalévání kaktusů - letní nebo zimní režim?

Zajímalo by mě, kdy je vlastně nejlepší zalévat kaktusy? Mám doma několik různých druhů a snažím se jim věnovat co nejvíc péče, ale pořád tápám v tom, jestli je lepší je zalévat v létě, kdy mají více slunce a tepla, nebo v zimě, kdy jsou většinou v klidu a jejich růst se zpomaluje. V létě mi přijde, že mají víc potřebu vody, protože se dost otepluje a já se obávám, že když je nezaliji, tak začnou schnout. Na druhou stranu jsem slyšel, že v zimě by se voda měla dávkovat mnohem opatrněji, protože kaktusy přicházejí do období spánku a mohly by snadno uhynout na přemokření. Jak to tedy vlastně je? Co si myslíte vy? Jaký máte zkušenosti s zaléváním kaktusů v různých ročních obdobích? Kdy je ten správný čas na to, aby dostali vodu? Měli byste nějaké tipy nebo triky, které vám fungovaly? Rád bych slyšel názory jak začátečníků, tak i těch zkušenějších pěstitelů. Děkuju moc!

156 slov
1.6 minut čtení
6. 10. 2023
Bedřich Navrátil

Zalévání kaktusů je fakt ošemetná věc. V létě, když je teplo a svítí slunce, tak se většinou doporučuje zalévat častějc, ale pozor! Nikdy nepřehánět, ať je nezaplaveš. Takže když vidíš, že povrch substrátu je suchý, tak jim klidně dej vodu, ale vždycky až když to opravdu potřebujou. Co se týče zimy, to je jiná písnička. Teď kaktusy spí, takže potřebujou vodu minimálně. Pokud vůbec. Většinou stačí jednou za měsíc nebo i méně. Hlavně dávej pozor, aby voda neztuhla v květináči, to by je mohlo zabít na přemokření. Když už zaléváš v zimě, tak radši málo než moc. Zkrátka léto – víc vody, zima – málo vody. Každý kaktus je jiný, takže nejlepší je sledovat, jak reagují.

116 slov
1.2 minut čtení
25. 6. 2024
Jiří Šafařík

Zalévání kaktusů je fakt věda. V létě fakt potřebují víc vody, protože rostou a sluníčko je nabíjí. Klidně je zalévejte, ale pozor na to, ať je nepřemokříte. Hlavně aby substrát pořádně proschnul mezi zálivkami. Jinak v zimě, to je jiná pohádka. Kaktusy většinou spí, takže moc vody nepotřebují. Měl jsem problém s uhynutím kvůli přemokření, když jsem myslel, že jim dám vodu, aby přežily. Opatrnost se vyplácí – radši jednou za čas lehce přelít než moc. Když zaléváte v zimě, tak klidně jednou za měsíc nebo méně. Takže shrnuto: léto víc vody, zimní režim opatrně! Držím palce!

97 slov
1 minut čtení
11. 1. 2025
Petr Eliáš
Meskalin.cz/Články/Zalévání kaktusů
Ideální frekvence zalévání pro různé druhy kaktusůZjistěte, jak často byste měli zalévat kaktusy podle jejich specifických potřeb a podmínek růstu. Tento článek vám přinese užitečné tipy a triky, jak ...
1000 slov
10 minut čtení
17. 8. 2023
Ing. Lucie Svobodová
Přečíst článek
Podobné otázky