Meskalin.cz/Fórum/Kolik vody potřebuje můj kaktus, aby byl zdravý?

Kolik vody potřebuje můj kaktus, aby byl zdravý?

Mám takového malého kaktusíka a poslední dobou se mi zdá, že vypadá nějak divně. Vždycky jsem slyšel, že kaktusy nepotřebují moc vody, ale teď si nejsem jistý. Kolik vody mu vlastně mám dávat, aby byl zdravý a hezky rostl? Je to jenom pár kapek jednou týdně, nebo bych měl být důslednější a zalévat ho častěji? Zajímalo by mě, jestli je lepší mu dát hodně vody najednou, nebo raději méně a častěji? A co když zapomenu, jak dlouho mu může trvat, než začne být smutný? Někde jsem četl, že přílišné zalévání může být pro něj fatální. Jak to vlastně funguje s tímto druhem rostliny? Jak poznám, že mu něco chybí? Měl jsem už 2 kaktusy a oba mi uhynuli, tak bych rád věděl, jak to udělat lépe tentokrát. Děkuju za jakékoli rady ohledně zalévání kaktusů a co všechno bych měl brát v úvahu.

142 slov
1.4 minut čtení
22. 6. 2024
Hana Šrámková

Kaktusy opravdu nepotřebují moc vody. Hlavně se vyhni častému zalévání, to je největší problém. Zpravidla stačí zalít tak jednou za 2-3 týdny, záleží ale na počasí a ročním období. V létě můžeš klidně častěji, ale v zimě skoro vůbec. Důležité je, aby měl kaktus dobrý odtok vody, jinak mu může uhnívat kořen. Když zaléváš, dej mu pořádnou dávku vody, ale pak nechej substrát úplně proschnout, než zaliješ znovu. Pokud začne žloutnout nebo měknout, asi má moc vody. Pozoruj ho, on ti dá vědět, jestli mu něco chybí. A pokud zapomeneš na pár týdnů, většinou to přežije. Hodně štěstí s tím tvým kaktusem!

102 slov
1 minut čtení
7. 8. 2024
Adam Hladík

Kaktusy obecně fakt nepotřebují moc vody, spíš míň než víc. Záleží na druhu, ale většinou stačí zalévat jednou za 2-4 týdny v létě a v zimě klidně i míň. Dobrá metoda je, nechat substrát pořádně proschnout mezi zaléváním. Když už ho zaléváš, tak mu dej hodně vody najednou, aby to pěkně vsáklo, ale pak zase nechat uschnout. Tohle je lepší než nějaké kapky každý týden. Kaktus ti dá vědět, když mu něco chybí – může být měkký nebo hnědý. Pokud zapomeneš zalévat, tak se to pár týdnů dá vydržet, ale pozor na přelévání, to je nejčastější problém. Takže radši míň než víc a sleduj jeho stav. Držím palce!

108 slov
1.1 minut čtení
14. 8. 2024
Šárka Kolmanová
Meskalin.cz/Články/Zalévání kaktusů
Ideální frekvence zalévání pro různé druhy kaktusůZjistěte, jak často byste měli zalévat kaktusy podle jejich specifických potřeb a podmínek růstu. Tento článek vám přinese užitečné tipy a triky, jak ...
1000 slov
10 minut čtení
17. 8. 2023
Ing. Lucie Svobodová
Přečíst článek
Podobné otázky