Meskalin.cz/Fórum/Jak často mám zalévat svůj kaktus?

Jak často mám zalévat svůj kaktus?

Takže, mám doma kaktus, kterého jsem dostal jako dárek a vůbec si nejsem jistý, jak se o něj správně starat. Slyšel jsem, že kaktusy jsou super nenáročné rostliny a mají rády sucho, ale nevím, jak často bych měl vlastně zalévat. Předtím jsem měl několik jiných pokojových rostlin a většinou jsem je přelil, a tak se chci vyhnout stejnému osudu i u tohoto kaktusu. Kamarád mi říkal, že mu stačí zalévat jednou za měsíc, ale já mám pocit, že to může být málo nebo moc. Jak to vlastně je s tou vodou? Jak poznám, kdy je čas zalévat? Měl bych zkoušet dotýkat se půdy prsty nebo něco takového? A co když přijdou ty horké letní dny? Změní se nějak frekvence zalévání v závislosti na ročním období? Omlouvám se za tolik otázek najednou, ale opravdu chci mít svého kaktusa v co nejlepší kondici a aby přežil. Pokud máte nějaké tipy nebo triky ohledně zalévání kaktusů, budu moc vděčný za jakékoli rady. Díky!

160 slov
1.6 minut čtení
31. 12. 2024
Jaroslava Šafaříková

Kaktusy jsou fakt v pohodě, ale zalévání je důležitý. Většinou stačí zalévat tak jednou za měsíc, ale záleží na tom, jak moc je vysoká teplota a jak moc slunce dostává. Zkus se dotknout půdy – pokud je úplně suchá do hloubky aspoň 2-3 cm, tak můžeš zalít. Když máš horký léto, tak klidně i jednou za tři týdny, ale pozor na přelití! Takže radši méně než víc. Dobrá je i drenážní díra na květináči, aby voda nehnila kořeny. Takže v létě víc sleduj, jak to vypadá s tou půdou a neboj se, kaktusy vydrží dost. Držím palce!

97 slov
1 minut čtení
7. 6. 2024
Radek Žižka

Kaktusy fakt nepotřebují moc vody, takže je super, že to chceš dělat správně. Obecně platí, že je dobré zalévat tak jednou za 2-4 týdny, ale záleží na počasí a ročním období. V létě, když je teplo, můžeš zkusit častěji, třeba jednou za 2 týdny. Ale v zimě stačí klidně jednou za měsíc nebo i méně. Hlavní je kouknout se na půdu – když je vrch suchý, tak ho zalij. Můžeš prostě strčit prst do hlíny, pokud je suchá na dotyk, tak je čas. Ale pozor, kaktusy nesnáší stát vodu, tak vždycky vylej přebytečnou vodu z podmisky. Takže to chce trochu citu a sledovat ho. Když začneš vidět, že se mu daří, budeš už vědět, jak na to.

117 slov
1.2 minut čtení
28. 11. 2024
Markéta Dvořáčková
Meskalin.cz/Články/Zalévání kaktusů
Nejlepší techniky zalévání kaktusů pro optimální zdravíObjevte různé metody zalévání, které pomohou vašim kaktusům prosperovat a minimalizují riziko přelití. Naučte se, jak správně zalévat kaktusy a zajist...
1000 slov
10 minut čtení
14. 8. 2022
Ing. Lucie Svobodová
Přečíst článek
Podobné otázky