Meskalin.cz/Fórum/Můžu kaktusy zalévat v zimě?

Můžu kaktusy zalévat v zimě?

Zajímalo by mě, jestli je správné zalévat kaktusy v zimě. Mám doma pár kousků, které jsem dostal jako dárek a vždycky jsem slyšel, že kaktusy potřebují málo vody a navíc v zimě prý spí. Takže teď nevím, jestli bych je měl každý měsíc zkontrolovat, nebo je nechat být a nechat je prostě v klidu. Mám strach, že když je zaliju moc, tak je uhnijou nebo něco takového. Ale zase na druhou stranu, co když mají hlad a bez vody to nezvládnou? Je pravda, že některé rostliny potřebují vodu i v zimě, nebo to platí spíš pro jiné druhy? Jak často by se měly zalévat během zimních měsíců, pokud vůbec? Přemýšlím, jestli nemám radši investovat do nějakého vlhkoměru, abych to měl pod kontrolou. Možná by taky stálo za to zjistit víc o tom, jaké mají přesně potřeby během zimy. Děkuji za jakékoli rady a zkušenosti ohledně pěstování kaktusů v zimním období!

150 slov
1.5 minut čtení
20. 11. 2022
Adam Hroch

Kaktusy v zimě většinou opravdu spí, takže se zalévání nedoporučuje. V přírodě by v té době dostávaly minimálně vody, a tak to chceš dodržovat i doma. Pokud máš kaktusy v chladnější místnosti, tak je lepší je skoro nezalévat, protože by mohly snadno uhnít. Když už, tak fakt jenom trošku, třeba jednou za 1-2 měsíce a pořádně zkontroluj substrát, jestli je suchý. Vlhkoměr může být užitečný, ale i bez něj to zvládneš s trochou pozornosti. Takže radši se drž zpátky s vodou, ať ti kaktusy přežijí do jara.

87 slov
0.9 minut čtení
24. 7. 2024
Eva Světlíková

Kaktusy v zimě většinou moc zalévat nepotřebují, protože spí. V podstatě je nejlepší je vůbec nezalévat, pokud máš doma chladněji. Většina kaktusů snáší sucho lépe než přemokření, takže když zaliješ moc, fakt hrozí, že začne hnít. Zkontroluj je občas, ale stačí jednou za pár měsíců. Když vidíš, že substrát je úplně suchý, tak můžeš drobně zavlažit, ale fakt opatrně. Měj na paměti, že nějaký vlhkoměr může pomoct, pokud si nejsi jistý, ale hodně kaktusů zvládne zimní období skoro bez vody. Takže jo, radši je nech v klidu a občas koukni, jestli nejsou moc suchý nebo naopak mokrý.

97 slov
1 minut čtení
21. 1. 2025
Ivana Karásková
Meskalin.cz/Články/Zalévání kaktusů
Nejlepší techniky zalévání kaktusů pro optimální zdravíObjevte různé metody zalévání, které pomohou vašim kaktusům prosperovat a minimalizují riziko přelití. Naučte se, jak správně zalévat kaktusy a zajist...
1000 slov
10 minut čtení
14. 8. 2022
Ing. Lucie Svobodová
Přečíst článek
Podobné otázky