Meskalin.cz/Fórum/Kdy je nejlepší čas na zalévání kaktusů?

Kdy je nejlepší čas na zalévání kaktusů?

Chtěl bych se zeptat, kdy je vlastně ten nejlepší čas na zalévání kaktusů. Vím, že každá rostlina má svoje specifické potřeby, ale u kaktusů je to přece jen trochu jinak. Ať už jde o to, jak často zalévat nebo jak moc vody vlastně potřebují. Slyšel jsem, že se to podle ročních období dost liší a že v létě by se mělo zalévat víc než v zimě, ale jak to vlastně je? Zajímalo by mě, jestli je dobré zalévat kaktusy ráno nebo spíše večer. Taky jsem slyšel, že pokud jsou kaktusy na přímém slunci, mohou potřebovat více vody než ty, co jsou ve stínu. Jaký má vliv teplota na potřebu vody? Mnoho lidí mi říkalo, že se jim kaktusy začaly kazit, když je zalévali moc často, a já mám obavy, abych to nedělal stejně. Jak tedy poznám, že je čas k zalévání? Mám čekat, až substrát úplně uschne, nebo jsou nějaké jiné signály? A co když mám různé druhy kaktusů s různými nároky? Je lepší mít pro každý druh jiný režim zavlažování? Vím, že se říká "méně je více", ale chtěl bych mít jistotu, že svým rostlinám dělám dobře. Takže kdy je ten ideální čas na zalévání kaktusů?

197 slov
2 minut čtení
15. 11. 2023
Aleš Klíma

Nejlepší je zalévat kaktusy, když je substrát úplně suchý. V létě, kdy je teplo a slunce, potřebujou víc vody, tak klidně zalévej tak jednou za týden nebo i častěji, pokud je fakt vedro. V zimě to ale moc přehánět nesmíš, stačí zalévat tak jednou za měsíc nebo i méně. Ráno je fajn čas na zalévání, protože to dává rostlinám čas vstřebat vodu než začne horko. A když jsou na slunci, jo, fakt si žádají více vody. Teplota ovlivňuje potřebu vody dost, čím víc tepla, tím častěji. Pokud začnou listy vadnout nebo žloutnout, může to být známka toho, že mají málo vody nebo naopak moc. Dobré je mít pro různé druhy kaktusů trochu jiný režim zavlažování podle jejich potřeb. Takže hlavně sleduj substrát a podle toho se řiď.

127 slov
1.3 minut čtení
3. 9. 2023
Viktor Bednář

Takže, kaktusy jsou fakt zvláštní, co se zalévání týče. Nejlepší je to dělat na jaře a v létě, když rostou, takže tam bys měl dávat víc vody. V zimě je skoro vůbec nezalévej, akorát když je hodně teplo, ale většinou stačí jednou za měsíc nebo i míň. Ráno nebo večer? Spíš večer, aby se voda stihla vsáknout a neudělala na slunci puchýře. Teplota ovlivňuje potřebu vody, jasně, čím víc tepla, tím víc chtějí pít.

Nejlepší je prostě zkontrolovat substrát – pokud je suchý do hloubky aspoň palce, tak pak je čas na vodu. Můžeš taky dávat pozor na barvu kaktusu; pokud je vybledlý nebo má nějaký divný tvar, asi potřebuje vodu. Co se různých druhů týče, tak jo, každý může mít jiný nároky. Takže klidně si udělej nějaký rozpis podle druhu. Méně je většinou víc, takže radši méně než moc. Držím palce!

141 slov
1.4 minut čtení
15. 7. 2023
Blanka Sládková
Meskalin.cz/Články/Zalévání kaktusů
Nejlepší techniky zalévání kaktusů pro optimální zdravíObjevte různé metody zalévání, které pomohou vašim kaktusům prosperovat a minimalizují riziko přelití. Naučte se, jak správně zalévat kaktusy a zajist...
1000 slov
10 minut čtení
14. 8. 2022
Ing. Lucie Svobodová
Přečíst článek
Podobné otázky