Meskalin.cz/Fórum/Můžu použít vodu z kohoutku na kaktusy?

Můžu použít vodu z kohoutku na kaktusy?

Zajímalo by mě, jestli je voda z kohoutku vůbec vhodná pro moje kaktusy. Mám doma několik různých druhů a snažím se jim poskytnout co nejlepší péči, ale občas mi dojdou nápady, co jim vlastně dávat k pití. Slyšel jsem, že někteří lidé používají dešťovou vodu nebo speciální minerální vody, ale je to opravdu tak důležité? Mám strach, že by voda z kohoutku mohla obsahovat nějaké chemikálie nebo chlór, které by mohly kaktusům ublížit. Jaké máte zkušenosti? Je lepší vodu převařit nebo ji nechat odstát, aby se zbavila těchto nechtěných látek? A co tvrdost vody? Zda je moje voda příliš tvrdá nebo naopak příliš měkká, může mít vliv na zdraví kaktusů? Jaké jsou vaše tipy na zavlažování kaktusů, když nemám přístup k jiným zdrojům vody než kohoutkové? Děkuji za všechny rady a postřehy!

132 slov
1.3 minut čtení
20. 8. 2023
Miroslava Novotná

Tak jo, voda z kohoutku je v pohodě, ale záleží na tom, kde žiješ. Pokud máš tvrdou vodu, tak bys mohl mít problém, protože kaktusy nemají rády moc minerálů. Chlór a jiné chemikálie se většinou odpaří, když necháš vodu odstát na pár hodin. Někdo ji i převařuje, ale to už je podle mě zbytečné. Když chceš být opravdu opatrný, tak můžeš zkusit dešťovku nebo filtrovanou vodu, ale pokud nemáš jinou možnost, tak ta z kohoutku by mohla stačit. Důležitější je, aby ses nesnažil kaktusy přelívat. Drž se pravidla – radši méně než víc a sleduj, jak to snáší. Občas se podívej na listy a substrát – to ti napoví, co potřebují.

111 slov
1.1 minut čtení
9. 11. 2024
Roman Jirásek

Voda z kohoutku může být pro kaktusy v pohodě, ale záleží na tom, co všechno v ní je. Některé oblasti mají vodu s hodně chlóru nebo minerálů, což může kaktusům ublížit. Dobrý tip je nechat ji odstát na pár hodin nebo klidně přes noc, tím se chlór odpaří. Případně ji můžeš převařit, pokud máš strach z chemikálií. Co se týče tvrdosti vody, tak příliš tvrdá voda může způsobit, že se na půdě usazují soli, což není ideální. Pokud máš možnost, tak dešťovka je super volba, ale jinak to s tou kohoutkovou taky jde. Hlavně nezapomeň na to, že kaktusy mají rády sucho, takže zalévej opatrně a v malých dávkách. Držím palce!

111 slov
1.1 minut čtení
16. 1. 2025
Oldřich Starý
Meskalin.cz/Články/Zalévání kaktusů
Nejlepší techniky zalévání kaktusů pro optimální zdravíObjevte různé metody zalévání, které pomohou vašim kaktusům prosperovat a minimalizují riziko přelití. Naučte se, jak správně zalévat kaktusy a zajist...
1000 slov
10 minut čtení
14. 8. 2022
Ing. Lucie Svobodová
Přečíst článek
Podobné otázky