Meskalin.cz/Fórum/Jak poznám, že je kaktus potřeba zalít?

Jak poznám, že je kaktus potřeba zalít?

Chtěl bych se zeptat, jak vlastně poznám, kdy je můj kaktus v nouzi a potřebuje zalít? Mám jich doma několik a někdy si nejsem úplně jistý, jestli jim dávám dostatek vody nebo naopak. Vím, že kaktusy jsou obecně odolné rostliny a nepotřebují tolik péče jako jiné květiny, ale občas mám pocit, že by mohly být dehydrované. Existují nějaké konkrétní znaky, podle kterých se dá zjistit, že je čas na zálivku? Například, když začnou schládat nebo měnit barvu? A co když se zdá, že jsou v pořádku? Jak často bych měl vlastně kontrolovat vlhkost půdy? Co když mám kaktus v květináči bez odtokových otvorů? Mohou to mít nějaký vliv na potřebu zalévání? Bude mi stačit, když se podívám na vrchní vrstvu půdy, nebo bych měl zkusit špejli nebo jiný trik? Rozhodně nechci udělat chybu a způsobit mu víc škody než užitku. Takže jaké jsou nejlepší metody pro určení potřeby zalití kaktusu?

150 slov
1.5 minut čtení
28. 12. 2022
Adam Hladík

Takže, poznat, kdy zalít kaktus, není až tak složitý, když víš, na co se dívat. Základem je kontrola půdy – ideálně bys měl zkusit špejli nebo prst do půdy. Když je země suchá aspoň do dvou centimetrů, je čas na zálivku. Kaktusy většinou žijou v suchých podmínkách a nemají rády přemokření. Takže pokud máš květináč bez odtokových otvorů, buď opatrnej, abys to s vodou nepřehnal. Můžeš taky sledovat vzhled rostliny – když začnou schládat nebo ztrácet barvu, to je jasný signál, že jim chybí voda. Někdo říká, že kaktusy by se měly zalévat tak jednou za dva týdny v létě a méně v zimě. Takže kontroluj pravidelně, ale nebuď moc nervózní. Když to budeš přehánět s vodou, spíš mu uškodíš. Jo a dívej se na listy – pokud jsou měkké a povislé, tak to nejspíš chce trochu vody.

138 slov
1.4 minut čtení
31. 7. 2023
Jiří Musil

Kaktusy jsou fajn, ale občas je těžký říct, kdy potřebujou vodu. Hlavně si dej pozor na pár věcí. Když začnou vypadat shrbeně nebo mají měkký části, to je jasnej signál, že je něco špatně. Barva může taky napovědět – jestli ztmavnou nebo naopak vyblednou, tak už bys měl kouknout na zálivku. Co se týče půdy, tak fakt stačí kouknout na vršek, ale radši zkus špejli zasunout dolů. Když ji vytáhneš a je suchá, kaktus chce vodu. Pokud máš květináč bez odtokovejch děr, buď opatrnej s množstvím vody, protože se může snadno přelít. Kontroluj to tak jednou za týden nebo dva – to by mělo stačit, ale záleží taky na počasí a místnosti, kde kaktusy máš. Takže sleduj je a neboj se experimentovat, dokud nenajdeš ten správnej rytmus.

127 slov
1.3 minut čtení
28. 1. 2023
Kateřina Balounová
Meskalin.cz/Články/Zalévání kaktusů
Nejlepší techniky zalévání kaktusů pro optimální zdravíObjevte různé metody zalévání, které pomohou vašim kaktusům prosperovat a minimalizují riziko přelití. Naučte se, jak správně zalévat kaktusy a zajist...
1000 slov
10 minut čtení
14. 8. 2022
Ing. Lucie Svobodová
Přečíst článek
Podobné otázky