Meskalin.cz/Fórum/Jak často zalévat sukulenty v květináči?

Jak často zalévat sukulenty v květináči?

V poslední době se mi dostalo do rukou několik sukulentů a musím říct, že jsou to překrásné rostliny, které mě opravdu fascinují. Mám je doma v květináči a snažím se jim poskytnout tu nejlepší péči. Ale teď nastává otázka, jak často bych měl tyto rostlinky zalévat? Slyšel jsem různé názory – někteří říkají, že stačí jednou za několik týdnů, jiní zase doporučují častější zalévání, ale s menšími dávkami. Jak to tedy vlastně je? Mělo by se zalévat podle ročního období nebo podle toho, jak vypadá půda? Mám strach, abych je nepřelil, protože vím, že sukulenty jsou citlivé na nadbytek vody. Jak poznám, kdy mají dostatek vlhkosti? A co když mám sukulenty v různých typech květináčů – ovlivňuje to frekvenci zalévání? Bude to stejné pro všechny druhy sukulentů nebo existují specifické potřeby pro jednotlivé rostliny? Rád bych se dozvěděl víc o tom, jak správně udržovat tyto zvláštní rostliny šťastné a zdravé. Jaké máte zkušenosti s péčí o sukulenty a co byste doporučili začátečníkům jako já?

164 slov
1.6 minut čtení
26. 9. 2023
Romana Vorlová

Sukulenty jsou fajn, ale fakt je důležitý to s vodou nepřehánět. Zalévat bys měl tak jednou za 2-3 týdny, ale záleží na počasí a jaký máš substrát. V létě, když je teplo, můžeš klidně i častěji, ale v zimě stačí třeba jednou za měsíc. Hlavní je kouknout se na půdu – když je suchá do hloubky palce, tak je čas zalít. Když ji nabereš do ruky a je furt mokrá, tak radši počkej. A jo, květináč to ovlivňuje – hliněný dává víc dýchat a vysychá rychlejc než plastový. Každý druh sukulentu může mít trochu jiné potřeby, ale většina to má podobně. Takže si dej pozor na přelití a budeš mít sukulenty spokojený.

112 slov
1.1 minut čtení
23. 5. 2024
Tomáš Suchý

Zalévání sukulentů je fakt umění. Základ je, že raději míň než víc. Většinou stačí jednou za 2-3 týdny, ale hodně záleží na počasí a ročním období. Když je teplo a slunce, tak je můžeš zalít častěji, ale v zimě je lepší to omezit. Měl bys kontrolovat půdu; pokud je suchá, tak je čas na vodu. Přečti si, co je napsané na květináči nebo zkus zjistit, jaký typ máš – každý sukulent může mít své specifické potřeby. A jo, květináče taky hrajou roli; pokud máš květináč s odtokovými otvory, tak se voda lépe odpařuje, což by mohlo znamenat častější zalévání. U sukulentů je fakt důležité se vyhnout přelévání, protože to může vést k hnilobě kořenů. Takže když vidíš, že listy začínají hnědnout nebo padat, tak si dej pozor. Hodně úspěchů s těma rostlinama! A pamatuj, každá rostlina se učí sama.

139 slov
1.4 minut čtení
21. 11. 2024
Kristýna Hájková
Meskalin.cz/Články/Sukulenty indoor
Jak správně zalévat sukulenty v interiéru? Praktické tipy a triky pro optimální zavlažováníPraktické rady a triky pro správné zavlažování sukulentů, aby se vyhnuli hnilobě kořenů a prosperovali v interiéru.
1000 slov
10 minut čtení
3. 5. 2022
Bc. Martina Zelenková
Přečíst článek
Podobné otázky