Meskalin.cz/Fórum/Jak poznám, že jsem sukulenty přelil?

Jak poznám, že jsem sukulenty přelil?

Přemýšlím nad tím, jestli jsem svoje sukulenty náhodou nepřelil. Mám je nějakou dobu a snažím se o ně pečovat, ale občas se mi zdá, že to s vodou trochu přeháním. Jak poznám, že už dostaly víc vody, než potřebují? Myslím, že jsem slyšel něco o hnilobě kořenů a o tom, jak sukulenty nemají rády trvalou vlhkost. Ale jak to vlastně vypadá? Co se děje s rostlinami, když je přeliju? Nechci přijít o své zelené kamarády, tak bych rád věděl, na co si dát pozor. Mám si všímat změn v barvě listů nebo nějakých skvrn? A co když ztratí tvar – je to známka přelití? Rád bych i věděl, jestli se dají nějak zachránit rostliny, které jsem možná přelil. Je možné je nějak obnovit nebo se mám smířit s tím, že jsou v háji? Když už mluvíme o substrátu, má na to vliv i typ půdy? Zkrátka by mě zajímalo všechno možné ohledně tohohle tématu. Jaké jsou vaše zkušenosti s přeléváním sukulentů a co jste dělali vy, když jste měli podezření, že máte problém?

173 slov
1.7 minut čtení
4. 1. 2025
Martina Konečná

Takže, jestli máš pocit, že jsi sukulenty přelil, tak se na to mrkni. Základní příznaky jsou hniloba kořenů, což je fakt špatný. Když začneš vidět, že listy mají hnědé nebo žluté skvrny, tak to je jasný signál. Taky když listy začnou měknout nebo se deformují, to je další známka. Rozhodně by neměly být vodnaté nebo "příliš šťavnaté". Pokud se ti zdá, že substrát je pořád mokrý a rostlina neosychá, to by mohl být problém.

Pokud už máš podezření, že jsi přelil, zkus je opatrně vyjmout z květináče a podívat se na kořeny. Pokud jsou černé a rozpadávají se, hniloba je tu. Můžeš zkusit ostříhat vadné kořeny a přesadit do suchého a dobře propustného substrátu. Musíš ale nechat kořeny zaschnout předtím, než je dáš do nového substrátu.

Co se týče substrátu, jasně že má vliv! Dobrý substrát pro sukulenty by měl být hodně porézní a neudržovat vodu - něco jako směs písku a zeminy pro kaktusy. A pamatuj, sukulenty radši sucho než vlhko. Takže radši méně vody než víc. Držím palce, ať to vyjde!

172 slov
1.7 minut čtení
23. 12. 2023
Petr Šulc

Přelévání sukulentů je fakt častý problém. Když je přeliješ, začnou se obvykle projevovat některé jasné znaky. Zprvu můžeš vidět, že listy začnou žloutnout nebo hnědnout. Taky se můžou začít deformovat - místo aby byly pevné a šťavnaté, začnou být měkké a vodnaté. To je často známka, že kořeny hnijí. Hniloba kořenů je pak dalším varovným znamením; pokud si sundáš rostlinu z květináče a uvidíš černé nebo hnědé kořeny, to už je špatné.

Měl bys mít na paměti, že sukulenty mají rády dobře odvodněné substráty, takže pokud máš nějakou těžkou hlínu, která zadržuje vodu, může to taky přispět k problémům. Při zalévání se drž pravidla raději méně než více – vždycky počkej, až substrát úplně vyschne.

Pokud už máš podezření, že jsi přelil, tak zkus co nejdřív rostlinu vyndat a zkontrolovat kořeny. Pokud jsou zdravé, dej ji do suchého substrátu a omez zalévání na nějakou dobu. Někdy se podaří je zachránit. Ale když už kořeny hnijí, tak to bude složitější.

Taky sleduj jak se chovají listy – pokud spadnou nebo se rozpadnou, to je jasný signál, že něco není v pořádku. Na závěr – buď si dej pozor na množství vody a typ půdy, jinak ti ty tvé zelené kamarády fakt nebudou dlouho sloužit.

202 slov
2 minut čtení
13. 5. 2024
Miroslav Hroch
Meskalin.cz/Články/Sukulenty indoor
Jak správně zalévat sukulenty v interiéru? Praktické tipy a triky pro optimální zavlažováníPraktické rady a triky pro správné zavlažování sukulentů, aby se vyhnuli hnilobě kořenů a prosperovali v interiéru.
1000 slov
10 minut čtení
3. 5. 2022
Bc. Martina Zelenková
Přečíst článek
Podobné otázky