Meskalin.cz/Fórum/Kolik vody potřebují malé sukulenty?

Kolik vody potřebují malé sukulenty?

Jsem nováček v pěstování sukulentů a dost mě to baví. Mám pár malých sukulentů, které se mi podařilo sehnat, a teď bych chtěl vědět, kolik vody vlastně potřebují. Slyšel jsem, že je důležité nepřelít je, ale jak poznám, kdy už si říkají o vodu? A co se stane, když jim nedám dostatek vody? Mohou být v suchu příliš dlouho? Zajímalo by mě také, jestli je lepší zalévat je více najednou a pak nechat úplně vyschnout, nebo raději méně častěji. Jaký je vlastně nejlepší způsob, jak kontrolovat vlhkost půdy u malých sukulentů? A co hnojivo, mají ho vůbec potřebovat, nebo je lepší se na to vykašlat? Celkově bych rád získal nějaké tipy a triky na péči o tyto rostlinky. Děkuju moc za rady!

122 slov
1.2 minut čtení
1. 8. 2023
Tereza Koutná

Sukulenty jsou super, ale je pravda, že s vodou se musíš držet zpátky. Obecně platí, že je lepší nechat je řádně vyschnout mezi zálivkami. Když máš malý sukulent, tak stačí zalít jednou za 1-2 týdny, ale záleží to na klimatu a ročním období. V zimě třeba skoro vůbec. Poznáš, že potřebují vodu podle listů – když začnou být měkké nebo se zkroutí, tak už si říkají. Naopak když mají hnědé okraje, tak jsi je asi přelil.

Co se týče sucha, tak vydrží nějakou dobu bez vody, ale dlouhodobě to není dobré. Ideální je zalít pořádně, aby byla půda mokrá, a pak nechat úplně vyschnout. Nezalévat každý den, to by byla pohroma.

S kontrolou vlhkosti půdy ti může pomoct prst – strč ho do země až k prvnímu kloubu. Když je půda suchá, tak stačí zavlažit. A hnojivo – na jaře trošku můžeš dát, ale většinou nejsou náročné a pokud máš dobrou půdu pro sukulenty, tak to zvládnou i bez něj. Zkrátka – mírnost a pozorování jsou klíčem k úspěchu! Držím palce!

169 slov
1.7 minut čtení
21. 8. 2024
Eva Kroupová

Malé sukulenty jsou fakt super, ale s vodou to chce opatrnost. Většinou je dobrý zalévat je až když půda úplně uschne. To znamená, že když strčíte prst do země a je suchá, tak je čas na vodu. Měli byste je prostě pořádně zalít, ale pak nechat půdu úplně vyschnout, než znovu zalijete. Pokud nedostanou vodu dostatečně dlouho, tak začnou ztrácet tvar a můžou i shodit listy, což není nic moc. Může se stát, že vám zhnědnou nebo uschnou úplně.

Ohledně hnojení – většina sukulentů to nepotřebuje tak často, stačí jednou za pár měsíců v létě, spíš na jaře. Hnojivo můžeš použít takové na kaktusy nebo speciální pro sukulenty. Ale rozhodně se to dá zvládnout i bez hnojiva, pokud máš správnou půdu a slunce.

Co se týče kontroly vlhkosti, tak existují i specializované vlhkoměry, ale stačí občas prozkoumat půdu prstem nebo to prostě odhadnout podle vzhledu rostliny. Hlavně si dej pozor na přelití, to je smrt pro sukulenty. Takže raději míň vody než víc.

161 slov
1.6 minut čtení
13. 10. 2023
Viktor Škoda
Meskalin.cz/Články/Sukulenty indoor
Jak správně zalévat sukulenty v interiéru? Praktické tipy a triky pro optimální zavlažováníPraktické rady a triky pro správné zavlažování sukulentů, aby se vyhnuli hnilobě kořenů a prosperovali v interiéru.
1000 slov
10 minut čtení
3. 5. 2022
Bc. Martina Zelenková
Přečíst článek
Podobné otázky