Meskalin.cz/Fórum/Zalévat ráno nebo večer?

Zalévat ráno nebo večer?

Zdravím všechny nadšence do rostlin! Mám takovou otázku ohledně zalévání našich milovaných kaktusů a sukulentů. Vždycky jsem slyšel, že je dobré zalévat buď ráno, nebo večer, ale nikdy jsem si nebyl úplně jistý, co je lepší. Když zalévám ráno, tak se mi zdá, že rostliny hned vstřebávají vodu a začínají hezky růst, ale na druhou stranu, když je venku horko, tak se možná voda rychle odpaří a vlastně to moc nepomůže. Naproti tomu večer, když už je chladněji a vzduch je vlhčí, to vypadá jako skvělá doba pro zalévání, aby se kořeny nasákly přes noc. Ale zase se bojím, jestli jim to nepřivodí nějaké plísně nebo jiné problémy, když budou mít vlhko příliš dlouho před spaním. Jak to vidíte vy? Co preferujete? Jaké máte zkušenosti s časem zalévání? Zajímalo by mě třeba i to, jestli se liší potřeby různých druhů rostlin – jestli některé kaktusy nebo sukulenty potřebují víc vody ráno a jiné zase večer. A co třeba vliv počasí? Když prší celý den, máme vůbec zalévat? Takže co myslíte? Kdy je nejlepší čas na to, abychom našim rostlinám dopřáli kvalitní zálivku?

182 slov
1.8 minut čtení
23. 3. 2023
Šárka Vacková

Osobně preferuju zalévání ráno. Když to udělám hned po východu slunce, tak se mi zdá, že se rostliny víc probudí a hezky nasají vodu. Jak píšeš, když je vedro, tak večer to může být lepší, ale zase se bojím, že zůstanou vlhké přes noc a to je pak pro kořeny risk. Některý kaktusy zvládnou víc vody než jiný, tak záleží na druhu. Když prší, většinou nezalévám, ale sleduju, jestli je půda pořád mokrá. Když je zamračený a chladno, tak klidně zkontroluju, jestli potřebujou vodu. Zkrátka to chce trošku cítit a pozorovat, co ty rostliny vlastně potřebují. Každá má svoje preference.

100 slov
1 minut čtení
22. 10. 2023
Olga Malá

Zalévání kaktusů a sukulentů je fakt zajímavé téma. Já osobně preferuju ráno, protože jak říkáš, rostliny rychleji vstřebají vodu, když je venku ještě chladno. Taky se mi zdá, že je to lepší pro prevenci plísní, protože během dne se všechno usuší. Ale když je hodně horko, tak může voda fakt rychle zmizet. Večer to vypadá jako dobrý nápad, ale mám taky strach z přemokření a plísní. Co se týče počasí, když prší, tak zalívat rozhodně nemusím, to by bylo zbytečný. Každopádně si myslím, že je nejlepší sledovat konkrétní rostliny a jejich potřeby. Někdy je fajn zkusit oboje - ráno i večer, a pak uvidíš, co jim víc vyhovuje.

108 slov
1.1 minut čtení
15. 9. 2023
Bedřich Horálek
Meskalin.cz/Články/Sukulenty indoor
Jak správně zalévat sukulenty v interiéru? Praktické tipy a triky pro optimální zavlažováníPraktické rady a triky pro správné zavlažování sukulentů, aby se vyhnuli hnilobě kořenů a prosperovali v interiéru.
1000 slov
10 minut čtení
3. 5. 2022
Bc. Martina Zelenková
Přečíst článek
Podobné otázky