Meskalin.cz/Fórum/Kdy mám přesadit své sukulenty?

Kdy mám přesadit své sukulenty?

Přemýšlím o tom, kdy je ten správný čas na přesazení mých sukulentů. Mám jich doma víc a někteří z nich už mi připadají, že by potřebovali víc místa. Občas se mi zdá, že kořeny už trčí ven z květináče, ale nejsem si jistý, jestli je to důvod k tomu, abych je hned přesazoval. Zajímá mě, jestli existují nějaké jasné signály, podle kterých bych měl poznat, že je čas na změnu květináče a čerstvou zeminu. Jak často se to vůbec dělá? Vím, že některé rostliny mají rády být v malém prostoru, takže nevím, jestli je dobré je nutit do většího květináče. A co se týče ročního období? Je lepší přesazovat na jaře nebo na podzim? Odpovědi na tyto otázky by mi opravdu pomohly, protože nechci své sukulenty zbytečně stresovat nebo jim ublížit. Vím, že péče o sukulenty může být náročná, a tak bych chtěl mít jistotu, že dělám vše správně. Také by mě zajímalo, jakou zeminu použít při přesazování a jestli mám nějakým způsobem upravit zalévání po tomto procesu. Máte někdo zkušenosti s tímto tématem? Jaké jsou vaše tipy a rady?

180 slov
1.8 minut čtení
7. 12. 2021
Jarmila Jandová

Jasně, přesazení sukulentů je důležitý krok. Obecně, když vidíš, že kořeny trčí ven z květináče nebo se ti rostlina zdá být moc velká pro ten stávající květináč, je to jasný signál, že potřebuješ přesadit. Ideálně to dělej na jaře, kdy rostliny začínají růst a už netrpí zimním spánkem. Na podzim to jde taky, ale může to být riskantní, pokud je rostlina oslabena.

Přesazuj tak jednou za 1-2 roky, záleží na druhu a jak rychle rostou. Některé sukulenty mají rády těsnější prostor, takže je lepší přehodnotit velikost květníku – ne vždycky musíš jít do většího. Co se týče zeminy, použij speciální směs pro kaktusy a sukulenty – ta je lehká a dobře odvodňuje.

Po přesazení dej pozor na zalévání. Spočítej tak 1-2 týdny bez vody, aby si kořeny zvykly na novou zeminu a nezhnily. S těmahle tipy bys měl být v pohodě.

139 slov
1.4 minut čtení
9. 12. 2024
Stanislav Hruška

Přesazení sukulentů se většinou doporučuje na jaře, když rostliny začínají růst. Pokud máš kořeny ven z květináče, to je jasný signál, že je čas na změnu. Další známky jsou třeba žloutnutí listů nebo pokud se ti rostlina přestane vyvíjet. Většina sukulentů má ráda trošku stísněný prostor, ale když už je to extrémní, tak přesazení potřebujou. Na zeminu použij speciální směs pro sukulenty a kaktusy, ta je lehká a dobře odvádí vodu. Co se týká zalévání, po přesazení dej rostlině chvilku klid, tak týden ji nezalévej, aby si zvykla na nový substrát. Takže v podstatě sleduj kořeny a rostlinu, jaro je ideální doba a připrav si tu správnou půdu.

108 slov
1.1 minut čtení
12. 2. 2023
František Pešek
Meskalin.cz/Články/Sukulenty indoor
Kdy je nejlepší čas na přesazení indoor sukulentů?Objevte ideální čas pro přesazení indoor sukulentů, jak rozpoznat potřebu transplantace a co vše zvážit při této práci.
1000 slov
10 minut čtení
8. 7. 2020
Ing. Filip Horák
Přečíst článek
Podobné otázky