Meskalin.cz/Fórum/Mám přehnaně zalévat sukulenty po přesazení?

Mám přehnaně zalévat sukulenty po přesazení?

Přesazoval jsem sukulenty a teď si nejsem jistý, jak s nimi správně zacházet, co se vody týče. Když jsem je přesadil, dostal jsem se do fáze, kdy mě napadlo, jestli je fakt dobrý nápad je hned po přesazení zalívat hodně. Vím, že sukulenty jsou na vodu háklivý a moc ji nepotřebují, ale jak to vlastně funguje po přesazení? Měl bych je zalévat víc než normálně, aby se aklimatizovaly na nový substrát? Nebo jim mám dát spíš menší porci vody, protože si říkám, že by to mohlo vést k přelití? Zároveň mám trošku strach, že když je nezaliju dostatečně, tak mi uschnou a já na jejich péči dám spoustu úsilí zbytečně. Jak to mají ostatní pěstitele? Jak dlouho po přesazení je dobré zalévat? A co když vidím, že substrát není úplně suchý? Mám počkat, nebo radši přidat vodu? Rád bych slyšel zkušenosti od těch, kteří už s tím mají nějaké ty zkušenosti. Děkuju za rady!

154 slov
1.5 minut čtení
23. 5. 2022
Denisa Světlíková

Zalévat sukulenty po přesazení je takový balanc. Obecně se doporučuje nechat je pár dní aklimatizovat, než je začneš pořádně zalévat. Nový substrát může být vlhký, a pokud si na to dáš pozor, tak radši počkej, než přidáš vodu. Můžeš je lehce postříkat, ale jinak žádný extra zalévání hned po přesazení. Příliš vody by mohlo vést k přelití, což je pro sukulenty dost nebezpečný. Hlavně sleduj substrát – když je suchý tak klidně zalij, ale ne moc. Většina lidí počká tak týden a pak teprve začne s normálním zaléváním. Takže klid, hezky to rozlož a uvidíš, jak se chovají.

98 slov
1 minut čtení
8. 10. 2023
Jana Malá

Tak jo, po přesazení sukulentů je fakt lepší to s vodou moc nepřehánět. Hned po přesazení bych dal tak měsíc až dva, co nejmín vody. Sukulenty mají dost času se aklimatizovat, a pokud jim budeš dávat moc vody, může to skončit špatně – kořeny můžou začít hnít. Když vidíš, že substrát není úplně suchý, tak radši nechej být a počkej. Ty rostlinky si prostě zvyknou na nový substrát a pak si vezmou vodu, když budou potřebovat. Takže jo, zalévej opatrně a radši méně než víc, dokud se neusadí.

88 slov
0.9 minut čtení
1. 1. 2024
Anna Kočová
Meskalin.cz/Články/Sukulenty indoor
Kdy je nejlepší čas na přesazení indoor sukulentů?Objevte ideální čas pro přesazení indoor sukulentů, jak rozpoznat potřebu transplantace a co vše zvážit při této práci.
1000 slov
10 minut čtení
8. 7. 2020
Ing. Filip Horák
Přečíst článek
Podobné otázky