Meskalin.cz/Fórum/Je dobré přesazovat sukulenty na jaře?

Je dobré přesazovat sukulenty na jaře?

Přemýšlím, kdy je ten nejlepší čas na to, přesadit svoje sukulenty. Jaro se blíží a já mám pocit, že by to mohlo být ideální období, ale nejsem si tím úplně jistý. Vím, že sukulenty jako kaktusy obecně mají svoje specifické potřeby, a tak se chci ujistit, že dělám správnou věc. Je pravda, že jaro je obdobím růstu a většina rostlin začíná ožívat po zimním spánku? Mám pocit, že by mohly v novém substrátu lépe prospívat a mít více energie na růst. Ale co když je to pro ně příliš stresující? Měly by být před přesazováním nějak zvlášť připravené? A co substrát? Je lepší použít speciální směs pro sukulenty nebo je možné použít něco jiného? Jaké jsou vaše zkušenosti s přesazováním sukulentů na jaře? Myslíte si, že to může mít nějaký negativní dopad na jejich zdraví? A co třeba teplota? Když budu přesazovat, mám je umístit zpět na stejné místo nebo je radši přesunout do stínu nějakou dobu? Snad mi poradíte, protože nechci svým rostlinkám ublížit a rád bych se o ně postaral co nejlépe. Díky!

175 slov
1.8 minut čtení
12. 1. 2025
Radek Janků

Jasně, jaro je fakt super doba na přesazování sukulentů. Rostou víc a mají více síly po zimě, takže pokud je doma teplo a slunečno, mělo by to být v pohodě. Jen si dej pozor, abys je nenechal moc dlouho ve starém substrátu, může tam být málo živin. Před přesazováním je dobré je pár dní nechat bez zalití, aby se kořeny trochu ztvrdly. A co se týče substrátu, tak prostě použij směs pro sukulenty, to je nejlepší volba. Když je přesadíš, dej je na chvíli do stínu nebo na místo s rozptýleným světlem, než si zvyknou. To pomůže snížit stres. Hlavně nezapomeň na drenáž! Takže v klidu, uvidíš, že to zvládnou.

110 slov
1.1 minut čtení
18. 11. 2024
Marie Růžičková

Přesazení sukulentů na jaře je většinou dobrý nápad. Jak říkáš, jaro je čas, kdy rostliny začínají růst a to je ideální doba na změnu substrátu. Sukulenty obvykle snášejí přesazení bez větších problémů, ale je dobré je na to připravit. Třeba je pár dní před přesazováním nepřihnojovat, aby nebyly moc slabé. Co se substrátu týče, určitě doporučuji speciální směs pro sukulenty, protože mají jiné potřeby než běžné rostliny. Po přesazení je dobré je na chvíli dát do stínu, aby se trochu zotavily z toho stresu. Teplota by měla být příjemná, ale dej pozor, aby nebyly v průvanu nebo na přímém slunci hned po přesazení, to by je mohlo zbytečně potrápit. Obecně platí, že když se o ně postaráš správně, tak by měly prospívat.

122 slov
1.2 minut čtení
14. 3. 2023
Daniel Pešta
Meskalin.cz/Články/Sukulenty indoor
Kdy je nejlepší čas na přesazení indoor sukulentů?Objevte ideální čas pro přesazení indoor sukulentů, jak rozpoznat potřebu transplantace a co vše zvážit při této práci.
1000 slov
10 minut čtení
8. 7. 2020
Ing. Filip Horák
Přečíst článek
Podobné otázky