Meskalin.cz/Fórum/Jak poznám, že je čas přesadit sukulent?

Jak poznám, že je čas přesadit sukulent?

Zdravím všechny milovníky sukulentů! Mám doma pár kousků a začínám mít takový pocit, že by potřebovaly novou půdu. Jenže jak vlastně poznat, kdy je ten pravý čas na přesazení? Zjistila jsem, že některé rostliny vypadají úplně v pohodě, ale já mám takový pocit, že jakmile se dostanou do menšího květináče, může to být problém. Co si myslíte? Odkud víte, že už je čas na větší květináč? Viděla jsem, že některé pěstitelé koukají na kořeny, ale já se bojím, že je poškodím. Nechci svým sukulentům ublížit. Také jsem slyšela, že když začnou být listy měkké nebo naopak zhnědnou, tak by to mohlo znamenat, že potřebují víc prostoru. Ale co když jen potřebují víc vody nebo světla? Jak to poznat? Mám na mysli i období roku – je lepší přesazovat na jaře nebo v létě? A co substrát? Jaký je ten nejlepší pro sukulenty při přesazování? Doufám, že mi poradíte a podělíte se o své zkušenosti. Díky!

155 slov
1.6 minut čtení
12. 5. 2021
František Blažek

Když se ti zdá, že sukulent roste pomalu nebo se začínají listy kroutit, je to jasný znak, že by mohl potřebovat nový květináč. Pokud už kořeny vykukují z drenážních otvorů nebo se zarazily na dně, je na čase ho přesadit. Někdy stačí jen vyměnit substrát za čerstvý, pokud kořeny nevypadají moc poškozeně. Většina lidí doporučuje přesazovat na jaře, kdy rostliny začínají růst. Při výběru substrátu hledej něco dobře odvodňujícího, třeba směs určenou pro kaktusy a sukulenty. Obecně platí, že pokud vidíš změny ve vzhledu rostliny jako zhnědnutí nebo měknutí listů, tak to může být i otázka vody nebo světla, ale přesazení je dobrý krok. Takže klidně do toho, ale buď opatrná s kořeny.

113 slov
1.1 minut čtení
14. 12. 2024
Martin Mach

Když máš sukulenty, tak si všímej, jak rostou. Pokud vidíš, že kořeny už tlačí na dno květináče nebo se dokonce objevují venku, tak to je jasný signál, že potřebujou víc místa. Také když listy začnou být měkký nebo zhnědnou, může to být známka, že už to v květináči nezvládaj. Ale fakt to může bejt i nedostatek vody nebo světla, takže je dobrý zkontrolovat i tyhle věci. Co se týče období, jaro je většinou ideální na přesazování, rostliny jsou v aktivním růstu a snášejí to líp. A substrát? Hlavně dobře propustnej, nějaká směs na kaktusy nebo speciální substrát pro sukulenty bude super. Takže pokud vidíš tyhle příznaky, klidně přesazuj, ale buď opatrná s kořeny. Nezapomeň na pravidelnou zálivku po přesazení.

119 slov
1.2 minut čtení
15. 11. 2023
Bohumil Jedlička
Meskalin.cz/Články/Sukulenty indoor
Kdy je nejlepší čas na přesazení indoor sukulentů?Objevte ideální čas pro přesazení indoor sukulentů, jak rozpoznat potřebu transplantace a co vše zvážit při této práci.
1000 slov
10 minut čtení
8. 7. 2020
Ing. Filip Horák
Přečíst článek
Podobné otázky