Meskalin.cz/Fórum/Jak velký květináč vybrat pro nový sukulent?

Jak velký květináč vybrat pro nový sukulent?

Zdravím všechny milovníky sukulentů! Mám nový přírůstek do své sbírky a ráda bych se poradila ohledně výběru správného květináče. Mám na mysli sukulent, který je celkem malý, ale vím, že některé druhy rostou docela rychle. Jaká velikost květináče by byla ideální? Mělo by to být něco, co mu poskytne dostatek prostoru pro kořeny, nebo raději zvolit menší květináč, aby se mi rostlina nepřelila? Zatím mám zkušenosti jen s pár kousky a nechci to podcenit. Mohla bych také potřebovat nějaké tipy ohledně materiálu květináče – je lepší keramika nebo plast? A co s drenážními otvory? Jak moc jsou důležité? Přece jen, sukulenty mají specifické potřeby, pokud jde o zálivku a vlhkost, tak chci udělat všechno správně. Co říkáte – jak velký květináč byste doporučili pro nový sukulent, aby mu bylo dobře a já se nemusela bát, že mu ublížím? Děkuji za všechny rady!

142 slov
1.4 minut čtení
18. 11. 2020
František Maleček

No, tak pro menší sukulent doporučuju zvolit květináč o průměru tak 10-12 cm. Je dobrý mít trošku prostoru, aby kořeny měly kde růst, ale zas ne moc velký, aby se ti to nepřelilo. Co se týče materiálu, keramika je fajn, protože dýchá, ale plast je taky ok a lehčí na manipulaci. Drenážní otvory jsou fakt důležitý, sukulenty nesnášejí stojatou vodu, takže dej pozor, aby tam nějaké byly. Když budeš mít dobrý substrát pro sukulenty a dodržovat zálivku, tak by to mělo být v pohodě. Takže shrnuto – menší květináč s otvory a můžeš se těšit na zdravý sukulent!

98 slov
1 minut čtení
24. 10. 2022
Luboš Fojtík

Vybrat správnou velikost květináče pro sukulent je dost důležitý. Obecně platí, že bys měla zvolit květináč o něco větší než je ta rostlina, ale ne zas moc. Malý květináč pomůže, aby se ti rostlina nepřelila, což je u sukulentů klíčový problém. Takže něco tak 5-10 cm větší v průměru by mělo stačit. Drenážní otvory jsou fakt nezbytný, protože pomáhají odtékat přebytečné vodě a chrání kořeny před hnilobou. Co se týče materiálu, keramika vypadá hezky a dýchá líp než plast, ale plast je lehčí a nemusíš se bát rozbití. Hlavně si dej pozor na to, aby měl květináč dobré odvodnění. Takže ideální je najít kompromis mezi velikostí a materiálem, aby se sukulent měl dobře.

113 slov
1.1 minut čtení
16. 10. 2024
Eliška Vondrová
Meskalin.cz/Články/Sukulenty indoor
Kdy je nejlepší čas na přesazení indoor sukulentů?Objevte ideální čas pro přesazení indoor sukulentů, jak rozpoznat potřebu transplantace a co vše zvážit při této práci.
1000 slov
10 minut čtení
8. 7. 2020
Ing. Filip Horák
Přečíst článek
Podobné otázky