Meskalin.cz/Fórum/Jaký substrát je nejlepší pro výsev semen kaktusů?

Jaký substrát je nejlepší pro výsev semen kaktusů?

Zdravím všechny milovníky kaktusů a sukulentů! Mám dotaz, který mi nedává spát a doufám, že mi pomůžete. Plánuji začít s výsevem semen kaktusů a chtěl bych vědět, jaký substrát by byl pro tento proces nejlepší. Slyšel jsem o různých směsích a kompozicích, ale je toho tolik, že se v tom vůbec nevyznám. Je lepší použít nějakou hotovou směs, nebo si ji mám namíchat sám? Jaké poměry písku, rašeliny a dalších složek by měly být ideální? A co třeba drenáž? Jak moc je důležitá pro úspěšný výsev? Narazil jsem také na informace o různých typech půdy jako je kaktusová zemina nebo speciální substráty pro sukulenty. Může mi někdo objasnit, co vlastně hledat? Jaký vliv má typ substrátu na klíčení semen? Vím, že kaktusy potřebují dobrou propustnost vody a vzduchu, ale jak to všechno skloubit dohromady? Pokud máte nějaké vlastní zkušenosti nebo tipy, budu moc rád za jakékoli rady. Děkuji vám předem za pomoc!

152 slov
1.5 minut čtení
10. 3. 2021
Irena Zemanová

Nejlepší substrát pro výsev kaktusů je něco, co je dostatečně propustné, aby nezadržovalo vodu a zároveň poskytovalo nějaké živiny. Mnoho lidí doporučuje směs písku, perlitu a rašeliny. Takže třeba 1:1:1, to by mohlo fungovat. Dobrý poměr je důležitý, aby semena měla šanci klíčit a nebyla zaplavená vodou.

Drenáž je fakt důležitá, takže přidej na dno květináče nějaké kamínky nebo hrubší písek, aby voda mohla odtékat. Kaktusy milují vzdušnost, takže čím víc vzduchu k jejich kořenům, tím lépe. Kaktusová zemina nebo hotové směsi pro sukulenty jsou taky super volba, ale zkontroluj složení – měly by mít nějaký ten perlit nebo písek.

Při klíčení semen platí, že substrát nemůže být moc těžký ani mokrý. Ty semena potřebují světlo a teplo, tak je nezakopávej moc do hloubky. Zkus to s tou směsí a uvidíš. Hlavně se neboj experimentovat!

133 slov
1.3 minut čtení
9. 1. 2025
Renata Koubová

Substrát pro výsev kaktusů je fakt důležitej. Většina lidí doporučuje směs písku, perlitu a rašeliny. Ideální by mohlo být zkusit třeba 1:1:1 poměr, ale spousta lidí si to míchá podle sebe. Dobrý je i přidat trošku drceného keramzitu nebo vulkanického kamene na zlepšení drenáže. Kaktusy potřebujou dobře propustnou půdu, jinak jim hrozí hniloba. Drenáž je fakt klíčová, takže klidně dej na dno květináče nějaké kamínky nebo perlit, aby voda mohla snadno odtékat. Hotový substráty pro kaktusy jsou taky fajn, ale většinou vyjdou dráž než si to namíchat doma. Hlavně dávej pozor na vlhkost po výsevu, ať semena nezačnou hnít. No a co se týče klíčení, správný substrát zajistí, že semena budou mít lepší šance vyklíčit zdravě. Takže fakt se snažit o tu propustnost a vzdušnost.

125 slov
1.3 minut čtení
21. 1. 2025
Eliška Jarošová
Meskalin.cz/Články/Sázíme semena
Jak správně připravit substrát pro výsev semen exotických rostlinPodrobný návod na přípravu substrátu pro úspěšný výsev exotických rostlin, včetně tipů na výběr a míchání ideálních složek.
1000 slov
10 minut čtení
6. 6. 2020
Ing. David Kořínský
Přečíst článek
Podobné otázky