Meskalin.cz/Fórum/Jak hluboko mám zasít semena tropických rostlin?

Jak hluboko mám zasít semena tropických rostlin?

Nedávno jsem si pořídil několik druhů tropických rostlin, které bych chtěl zkusit vypěstovat z jejich semen. Mám ale trochu zmatek ohledně toho, jak hluboko bych měl ta semena sázet. Slyšel jsem, že to může mít vliv na klíčení a celkový růst rostliny, a tak se snažím zjistit, jaký by mohl být ten správný postup. Určitě záleží na druhu rostliny, že? Například, jak je to s semeny palem nebo třeba orchidejí? A co se týče malých semen vs. větších, měl bych je zasazovat hlouběji nebo spíš mělce? Četl jsem, že většina tropických rostlin nemá ráda příliš silnou vrstvu půdy, ale co když jsou semena opravdu drobná? Mohlo by to ovlivnit jejich schopnost vyklíčit? Jaké jsou vlastně nejlepší metody pro sázení tropických semen? Je lepší použít nějaký speciální substrát nebo stačí normální zemina? Budu rád za jakékoliv rady a zkušenosti od vás, protože bych opravdu nechtěl přijít o šanci na pěkné exotické rostliny jen kvůli špatné technice sázení.

156 slov
1.6 minut čtení
23. 12. 2021
Kamila Brychtová

Když jde o sázení tropických semen, tak fakt záleží na druhu. U většiny malých semen, jako třeba u orchidejí, bys měl sázet jen velmi mělký – stačí pár milimetrů. Příliš hluboko je může udusit, nebo se neprobudí. U větších semen, jako u palem, to může být trochu jinak, ale i tak je lepší je nedávat víc než 2-3 cm do země.

Pokud máš drobné semínka, doporučuju je spíš jemně vmáčknout do substrátu. Co se týče půdy, tak pro tropické rostliny bývá nejlepší nějaký lehký substrát, co dobře saje vodu a má dobrou aeraci – třeba směs s perlitem nebo kokosovým vláknem. Někdo používá i speciální semenné substráty, ale normální zemina taky může fungovat, pokud není moc hutná. Hlavně dávej pozor na vlhkost a teplo, to je klíčem k úspěchu. Takže se neboj experimentovat a uvidíš, co ti vyroste.

138 slov
1.4 minut čtení
8. 8. 2022
Jaroslava Kotková

Když jde o sázení tropických rostlin, tak to fakt záleží na druhu. Obecně platí, že malá semena bys měl sázet jenom lehce pod povrch, třeba jen pár milimetrů, protože potřebují světlo k vyklíčení. U větších semen, jako jsou semena palem, můžeš jít hlouběji, klidně tak 2-3 cm. Ale moc to nepřeháněj, většina tropických rostlin nemá ráda silnou vrstvu půdy.

Co se týče substrátu, tak ideální je nějaký kvalitní propařený substrát, co je lehký a vzdušný. Normální zahradní zemina může být moc hutná a semena by se mohla utopit. Nezapomeň na dobrou drenáž, aby se tam nedržela voda, jinak to může zničit klíčící semena.

Takže shrnutí: malá semena málo pod povrch, větší kousek hlouběji, kvalitní substrát a drenáž. Když to dodržíš, mělo by to klapnout.

124 slov
1.2 minut čtení
4. 7. 2022
Ladislav Zeman
Meskalin.cz/Články/Sázíme semena
Jak správně připravit substrát pro výsev semen exotických rostlinPodrobný návod na přípravu substrátu pro úspěšný výsev exotických rostlin, včetně tipů na výběr a míchání ideálních složek.
1000 slov
10 minut čtení
6. 6. 2020
Ing. David Kořínský
Přečíst článek
Podobné otázky