Meskalin.cz/Fórum/Rašelinový nebo písčitý substrát pro sukulenty? Co je lepší?

Rašelinový nebo písčitý substrát pro sukulenty? Co je lepší?

Zdravím všechny milovníky sukulentů a kaktusů! Chtěla bych se zeptat na jednu věc, která mě teď trápí. Když si chci pořídit nové sukulenty, tak přemýšlím, jaký substrát by byl pro ně nejlepší. Zkoumala jsem různé možnosti a narazila jsem na dva typy substrátu - rašelinový a písčitý. Jenže nevím, který z nich by byl pro mé rostlinky lepší. Rašelinový substrát mi přijde jako skvělá volba, protože je lehký a snadno udrží vlhkost, což by mohlo být pro mladé sukulenty fajn. Na druhou stranu, slyšela jsem, že písčitý substrát je super pro odvodnění a že sukulenty to potřebují, aby se jim neudělaly kořeny. Takže teď nevím, co vybrat. Měla bych radši jít do rašeliny, nebo se spolehnout na písek? A co třeba kombinování obou? Máte s tím někdo nějaké zkušenosti? Jaké substráty používáte vy a co funguje nejlépe? Hrozně bych ráda slyšela vaše názory a tipy, abych svým sukulentům mohla dopřát ten nejlepší domov.

153 slov
1.5 minut čtení
29. 12. 2020
Dominik Volf

Tak já jsem na sukulenty dost blázen a mám zkušenosti s obojím. Rašelinový substrát je fajn, ale jak říkáš, udržuje hodně vlhkosti, což pro sukulenty není úplně ideální. Mě se osvědčilo použít písčitý substrát, protože to skvěle odvádí vodu a kořeny pak snadno dýchají. Já většinou míchám pískový substrát s trochou rašeliny a čím víc písku, tím líp. Takže bych doporučila zkusit kombinaci – dáš do toho trochu rašeliny pro lehkost a vzdušnost a zbytek písek. Takhle mají sukulenty dostatek drainaže a přitom se jim nebude dělat „kaše“ na dně květináče. U některých druhů jsem i přidala štěrk nebo perlit, co se mi zdá jako super volba pro extra odvodnění. Tak zkus tu kombinaci a uvidíš, jak to tvým rostlinkám půjde.

121 slov
1.2 minut čtení
14. 10. 2023
Natálie Pražáková

Jasně, to je věčný problém. Rašelinový substrát je fajn pro zadržení vlhkosti, ale sukulenty potřebujou hlavně dobrý odvodnění, jinak ti začnou hnit. Já bych doporučil spíš písčitý substrát, nebo aspoň nějakou směs s pískem a trochou rašeliny. Tím zajistíš, že kořeny budou mít vzduch a nebudou stát ve vodě. Kombinace funguje fakt dobře – dej třeba půlku písku a půlku rašeliny. Vytvoříš tak ideální podmínky pro růst. Z vlastních zkušeností můžu říct, že tohle funguje. Takže jdi do směsi a uvidíš, že tvé sukulenty budou spokojené.

86 slov
0.9 minut čtení
16. 8. 2021
Antonín Pokorný
Meskalin.cz/Články/Sázíme semena
Jak správně připravit substrát pro výsev semen exotických rostlinPodrobný návod na přípravu substrátu pro úspěšný výsev exotických rostlin, včetně tipů na výběr a míchání ideálních složek.
1000 slov
10 minut čtení
6. 6. 2020
Ing. David Kořínský
Přečíst článek
Podobné otázky