Meskalin.cz/Fórum/Kolik vody potřebuji na namočení substrátu před výsevem?

Kolik vody potřebuji na namočení substrátu před výsevem?

Plánuji začít s pěstováním kaktusů a sukulentů, ale nejsem si zcela jistý, kolik vody bych měl použít na namočení substrátu před tím, než začnu s výsevem. Vím, že správná hydratace je důležitá, ale jak zjistit optimální množství? Mám substrát už připravený, ale zdá se mi, že je dost suchý a potřeboval by trochu vlhkosti. Když jsem si četl různé návody, někde doporučují namočit substrát do úplně mokra a jinde zase říkají, že stačí jen jemně zvlhčit. Jaké jsou vaše zkušenosti? Kolik vody jste použili vy, když jste vysévali semena? Mělo by být všechno pořádně promočené nebo spíš jen tak akorát? A co se stane, když to přeženu s vodou? Mám strach, že by se semínka mohla utopit nebo plíseň by mohla udělat neplechu. Je lepší nechat substrát vsáknout vodu nebo ho rovnou namočit v kyblíku? Jak dlouho by měl být v kontaktu s vodou? Budu rád za každou radu a tip, protože chci mít úspěšný start s mými novými rostlinkami.

160 slov
1.6 minut čtení
30. 8. 2022
Viktor Kubík

Když jde o namočení substrátu před výsevem kaktusů a sukulentů, tak je důležitý najít takovou zlatou střední cestu. Z mojí zkušenosti stačí substrát lehce zvlhčit, aby byl vlhký, ale ne mokrý. Pokud ho namočíš moc, můžeš mít problémy s plísní a semínka se utopí. Mě osobně se osvědčilo vzít substrát a dát ho do kyblíku s vodou, tak aby vsáknul vlhkost zespodu. Měl bys ho tam nechat tak 10-15 minut, pak ho vytáhnout a nechat okapat. Když ho podržíš v ruce, měl by být spíš vlhký než mokrý. Ideální je, když po stlačení trochu vody vyteče, ale substrát drží tvar. Taky se neboj zkontrolovat vlhkost po nějaké době, jestli to nevyschne moc rychle. Takže shrnuto – lehce zvlhčit a nenechat stát v kaluži vody.

124 slov
1.2 minut čtení
23. 5. 2024
Daniela Kříčková

S namočením substrátu je to dost individuální. Obecně bych řekl, že ideální je substrát mírně vlhký, tak akorát zvlhčený, ale ne přemočený. Když to přeženeš s vodou, můžeš mít problém s plísní a semena se můžou utopit, což rozhodně nechceš. Zkus substrát nejdřív jen jemně navlhčit zálivkou, aby to nebylo moc mokrý. Klidně ho dej do kyblíku s vodou na pár minut, ať vsákne tolik, kolik potřebuje. Po vyndání ho nechej trochu okapat, aby nebyl přehnaně mokrej. Pokud ti to přijde furt suchý, tak klidně zopakuj, ale s citem. Pamatuj, že kaktusy a sukulenty snášejí sucho líp než přemokření.

99 slov
1 minut čtení
28. 9. 2023
Martin Kříček
Meskalin.cz/Články/Sázíme semena
Jak správně připravit substrát pro výsev semen exotických rostlinPodrobný návod na přípravu substrátu pro úspěšný výsev exotických rostlin, včetně tipů na výběr a míchání ideálních složek.
1000 slov
10 minut čtení
6. 6. 2020
Ing. David Kořínský
Přečíst článek
Podobné otázky