Meskalin.cz/Fórum/Můžu použít běžný substrát na květiny na exotické rostliny?

Můžu použít běžný substrát na květiny na exotické rostliny?

Zdravím všechny pěstitele a milovníky exotických rostlin! Chtěl bych se zeptat, jestli je možné používat obyčejný substrát, který běžně kupuju v zahradnictví, pro pěstování mých exotických rostlin. Mám pár kaktusů a sukulentů, které jsem si nedávno pořídil, ale nějak jsem nepochopil, jestli jim ten standardní substrát bude vyhovovat. Slyšel jsem, že některé exotické rostliny potřebují speciální půdu, jinak mohou uhynout nebo se jim nebude dařit tak, jak bych si přál. Takže se ptám – je ten normální substrát dostatečně prodyšný a vhodný pro tyto rostliny? Nebo bych měl raději investovat do specializovaných směsí určených konkrétně pro kaktusy a sukulenty? Mám obavy, že pokud je dám do běžného květinového substrátu, mohly by trpět na nadbytek vlhkosti nebo něco podobného. Jaké máte zkušenosti s tímto tématem? Mohli byste mi poradit? Děkuji předem za jakékoliv rady!

133 slov
1.3 minut čtení
8. 2. 2023
Ludmila Černá

Tak hele, běžný substrát na květiny většinou není úplně ideální pro kaktusy a sukulenty. Tyhle rostliny potřebujou hodně dobré odvodnění a ten standardní substrát bývá často moc hutný a zadržuje vodu. Kaktusy můžou rychle uhynout na přemokření, takže bys měl radši hledat něco speciálního. Existujou směsi přímo určený pro sukulenty a kaktusy, který obsahují písek nebo perlitu, co zajišťuje, že se voda hned neudrží. Pokud už máš ten normální substrát, tak můžeš zkusit ho nějak upravit – třeba přimíchat perlit nebo písek, aby to bylo víc prodyšný. Ale fakt doporučuju jít po specializovaný směsi, pokud to s těma exotickejma rostlinama myslíš vážně.

102 slov
1 minut čtení
18. 2. 2024
Zdeněk Eliáš

Jo, běžnej substrát na květiny většinou není úplně ideální pro kaktusy a sukulenty. Tyhle rostliny mají rády dobře odvodněnou půdu, takže pokud dáš kaktusy do normálního substrátu, mohly by trpět na přemokření, což vede k hnilobě kořenů. Doporučuji radši použít substrát speciálně určený pro kaktusy a sukulenty, ten má obvykle větší podíl písku nebo perlitu, což zajišťuje lepší odvodnění. Pokud už máš jen ten běžný substrát, můžeš do něj přimíchat nějaký písek nebo perlit, aby se zlepšila drenáž. Takže pokud chceš, aby ti rostlinky prospívaly, investice do správného substrátu se určitě vyplatí.

92 slov
0.9 minut čtení
17. 3. 2024
Libor Čermák
Meskalin.cz/Články/Sázíme semena
Jak správně připravit substrát pro výsev semen exotických rostlinPodrobný návod na přípravu substrátu pro úspěšný výsev exotických rostlin, včetně tipů na výběr a míchání ideálních složek.
1000 slov
10 minut čtení
6. 6. 2020
Ing. David Kořínský
Přečíst článek
Podobné otázky