Meskalin.cz/Fórum/Kdy mám přesazovat kaktusy po výsevu?

Kdy mám přesazovat kaktusy po výsevu?

Zajímalo by mě, kdy je ten správný čas na přesazení kaktusů, které jsem vyseval? Myslím, že jsem je zasel před několika týdny a teď už vypadá, že začínají být trochu stísněné v tom malém květináči. Ale nejsem si jistý, jestli je už čas je přesadit nebo jestli bych měl ještě chvíli počkat. Jak poznám, že už jsou dost velké na to, abych je přesadil do většího květináče? Viděl jsem, že někteří lidé říkají, že by se měly přesazovat, když mají alespoň několik malých trnů, ale co když je to ještě moc brzy? Je lepší počkat, než je přesadím a riskovat, že je poškodím? A co substrát? Jaký typ zeminy bych měl použít při přesazení mladých kaktusů? Je třeba je nějak speciálně zalévat po přesazení nebo jim dáváte čas, aby se usadily? Rád bych věděl i to, jak často bych měl kontrolovat, jestli už potřebují nový květináč. Mám z toho trochu strach, protože nechci udělat chybu a přijít o své malé rostlinky. Také mě zajímá, jestli existují nějaké speciální techniky nebo triky, jak při tom přesazování postupovat, abych minimalizoval stres pro rostliny. Děkuji za jakékoli rady a tipy!

187 slov
1.9 minut čtení
12. 4. 2024
Tomáš Zich

Takže, co se týče přesazování kaktusů, je dobré počkat, až budou mít aspoň pár trnů a budou vidět, že už se dostaly do toho stísněného prostoru. Obvykle to bývá 4-6 týdnů po vysevu, ale záleží na druhu kaktusu. Když jsou mladé rostlinky moc natěsnané, začnou se trápit a je lepší je přesadit.

Pokud jde o substrát, použij něco, co je dobře propustné – speciální zemina na kaktusy nebo smíchej obyčejnou hlínu s pískem nebo perlitem. Po přesazení je dobrý nechat je pár dní v klidu bez vody, aby si zvykly na nový substrát a kořeny se usadily. Pak začni zalévat opatrně.

Kontroluj je tak jednou za měsíc, jestli jsou ještě v pohodě a nevyžadují nový květináč. A při samotným přesazování, buď opatrnej – můžeš použít pinzetu nebo něco jemného, abys je nepoškodil. Je to všechno o trpělivosti a pozorování. Hlavně nespěchej a snaž se jim udělat co nejmenší stres.

148 slov
1.5 minut čtení
17. 12. 2024
Jaroslava Zichová

Přesazovat kaktusy po výsevu je fajn, když už mají pár malých trnů a začínají být dost natlačené v květináči. Obvykle to bývá tak 2-3 měsíce po vysevu, ale záleží to na druhu kaktusu a jak rychle rostou. Když vidíš, že už se tam moc mačkají, tak hurá do akce! Co se substrátu týče, použij speciální směs na kaktusy nebo si můžeš udělat vlastní s pískem a perlitem pro lepší odvodnění. Po přesazení je dobré jim dát čas, aby se usadily, takže s vodou hned neplaš. Kontroluj je jednou za měsíc a když bude znát, že už je čas, tak jdi do toho. A při přesazování buď opatrnej, ať je nezraníš – třeba použij pinzetu nebo gumové rukavice. Tak hodně štěstí s těmi malými trny!

124 slov
1.2 minut čtení
15. 7. 2024
Alena Hlaváčová
Meskalin.cz/Články/Sázíme semena
Kdy a jak přesazovat sazenice exotických rostlin po výsevuObjevte optimální časový rámec a postupy pro přesazování exotických rostlin, abyste podpořili jejich zdravý růst.
1000 slov
10 minut čtení
28. 11. 2023
Mgr. Petr Novotný
Přečíst článek
Podobné otázky