Meskalin.cz/Fórum/Přesazování sazenic ve více krocích – je to možné?

Přesazování sazenic ve více krocích – je to možné?

Přemýšlím, jestli je dobrý nápad přesazovat sazenice ve více než jednom kroku. Mám na mysli, jestli bych neměl nejdřív dát malé sazeničky do menších květináčů a pak je po nějaké době přesadit zase do větších. Četl jsem, že to může být pro rostliny šetrnější, ale zároveň se bojím, jestli to není zbytečné zatěžování pro ně. Zajímalo by mě, jestli se to vůbec dělá a jaké jsou výhody a nevýhody takového postupu. Taky by mě zajímalo, jestli to platí pro všechny druhy rostlin nebo jsou nějaké, které na to špatně reagují. Mám doma pár druhů kaktusů a sukulentů, které se snažím pěstovat, tak bych rád věděl, jestli je lepší je přesazovat jednou pořádně nebo je nechat chvíli v malém květináči a pak je znovu přesadit. Jaké máte zkušenosti s tímto postupem? Děkuji za rady!

133 slov
1.3 minut čtení
31. 8. 2024
Jakub Navrátil

Přesazování sazenic ve více krocích je dost běžné a může to být pro rostliny šetrnější. Když je dáš nejdřív do menších květináčů, mají čas se aklimatizovat a kořeny se mohou lépe rozvíjet, než když je šoupneš rovnou do velkého květináče. Takže to může podpořit zdravější růst. Na druhou stranu, nějaké rostliny, jako třeba kaktusy a sukulenty, obvykle nemají rády, když se s nima často hýbe. U nich bych spíš doporučil udělat pořádné přesazení jednou, když už jsou dostatečně velké. Ale pamatuj, že každý druh má své specifika. Takže pokud zvolíš víc kroků, dej pozor na to, jak rostliny reagují. Můžeš to zkusit a uvidíš, co jim víc vyhovuje.

108 slov
1.1 minut čtení
5. 10. 2024
Pavla Havlíčková

Přesazování sazenic ve více krocích je celkem běžná praxe, hlavně u lidí, co pěstujou rostliny doma nebo v zahradě. V podstatě to funguje tak, že malé sazeničky dáváš do menších květináčů, aby měly prostor na růst a pak je po nějaké době přehodíš do větších. Může to být pro rostliny šetrnější, protože jim dáš čas na adaptaci a nejsou hned ve velkým květináči, kde by se mohly "utopit" v zemině.

Na druhou stranu to může být pro některé rostliny stresující, hlavně pokud se s tím nedělá opatrně. Kaktusy a sukulenty obecně snášejí přesazení dobře, ale pokud je často přesazuješ, můžou ztrácet sílu. Takže pokud máš kaktusy, dej si pozor a možná je klidně nech v malém květináči a až budou fakt velký, tak je přesadíš do většího. Většinou se doporučuje nechat je v tom menším květináči tak dlouho, jak to jde, ale zas to nepřehánět. Hlavně sleduj jejich růst a zdraví.

Každopádně u různých druhů rostlin to může fungovat jinak. Takže nejlepší je zkoušet a sledovat, jak reagují tvoje rostlinky.

170 slov
1.7 minut čtení
7. 11. 2024
Luboš Havlík
Meskalin.cz/Články/Sázíme semena
Kdy a jak přesazovat sazenice exotických rostlin po výsevuObjevte optimální časový rámec a postupy pro přesazování exotických rostlin, abyste podpořili jejich zdravý růst.
1000 slov
10 minut čtení
28. 11. 2023
Mgr. Petr Novotný
Přečíst článek
Podobné otázky