Meskalin.cz/Fórum/Jak velké by měly být sazenice exotických rostlin, než je přesadím?

Jak velké by měly být sazenice exotických rostlin, než je přesadím?

Mám takový dotaz ohledně péče o exotické rostliny. Jsem si jistý, že se správná velikost sazenic před přesazením hodně liší podle druhu, ale zajímalo by mě, jaké jsou obecné doporučení. Kdy vlastně víte, že je čas na přesazení? Mám pár sazenic kaktusů a sukulentů, které jsem si pořídil nedávno a teď nevím, jestli je nechat v těch malých květináčích nebo je už přesadit do větších nádob. Jak velké by měly být, abych je nenechal v nezdravém prostředí? Je lepší čekat, až budou mít nějaké kořeny viditelné přes drenážní otvory nebo by měly mít určitý počet listů či jiných ukazatelů? A co se týče samotného procesu – je dobré je přesazovat během určitého období roku nebo to není tak důležité? Rád bych měl zdravé a krásné rostliny, tak se snažím zjistit co nejvíc. Doufám, že mi někdo poradí nebo podělí se o zkušenosti. Děkuju!

143 slov
1.4 minut čtení
14. 5. 2024
Bedřich Pecka

Takhle, co se týče velikosti sazenic, tak to fakt záleží na druhu. U kaktusů a sukulentů, pokud už mají pár listů nebo je vidět, že kořeny začínají procházet drenážními otvory, tak je to obvykle dobrý signál na přesazení. Většina z nich by měla být v květináči, který je tak o 1-2 cm větší než ten aktuální. Měj na paměti, že moc velký květináč může způsobit, že rostlina bude mít problémy s vlhkostí. Jinak co se období týče, ideální je jaro nebo začátek léta, když rostliny začínají růst. Takže pokud máš pocit, že už to potřebují, klidně je do větších nádob přesadíš. Hlavně nezapomeň na dobrou drenační vrstvu a správnou půdu pre sukulenty.

112 slov
1.1 minut čtení
16. 10. 2024
Bohumil Pícha

Sazenice exotických rostlin, jako jsou kaktusy a sukulenty, by se obvykle měly přesadit, když začnou mít omezený prostor v květináči. To může být viditelné podle kořenů, které se tlačí ven přes drenážní otvory, nebo když rostlina vypadá stísněná. Často se doporučuje čekat, až mají aspoň pár dobře vyvinutých listů a kořeny nejsou přerostlé. Přesazovat je dobré na jaře, kdy rostliny začínají aktivně růst. Měly by mít dostatečnou velikost, aby se daly pohodlně zasadit do větší nádoby – například je dobré mít je aspoň tak velké, aby byly stabilní a mohly absorbovat více půdy. Takže jestli máš pocit, že už jim je malá ta původní nádoba, nebo vidíš kořeny venku, tak neváhej a přesaď je. Ale zas to nepřeháněj – moc brzké přesazení může stresovat.

124 slov
1.2 minut čtení
8. 1. 2025
Kamila Brychtová
Meskalin.cz/Články/Sázíme semena
Kdy a jak přesazovat sazenice exotických rostlin po výsevuObjevte optimální časový rámec a postupy pro přesazování exotických rostlin, abyste podpořili jejich zdravý růst.
1000 slov
10 minut čtení
28. 11. 2023
Mgr. Petr Novotný
Přečíst článek
Podobné otázky