Meskalin.cz/Fórum/Co potřebuju na přesazení sukulentů z výsevu?

Co potřebuju na přesazení sukulentů z výsevu?

Nedávno jsem začal s pěstováním sukulentů a teď mi přišla na mysl otázka, co všechno potřebuji, když se chystám přesadit sukulenty, které jsem si vypěstoval ze semen. Mám už nějaké sazeničky, ale nevím, kdy je ten správný čas je přesadit. Zajímalo by mě, jestli existuje nějaký speciální substrát, který bych měl použít, nebo jestli stačí běžná zemina. Také se mi honí hlavou, jaké velikosti květináčů bych měl vybrat – mám je dát do větších nebo menších? A co zálivka? Měl bych je po přesazení zalít hned, nebo je nechat nějaký čas bez vody? Mám taky strach o kořeny, jestli je mám při přesazení nějak šetrně oddělit nebo ne. A nakonec, jak moc je důležité mít dobrou drenáž? Mám pocit, že když to všechno nezvládnu správně, tak moje sukulenty zbytečně uhynou. Rád bych slyšel zkušenosti ostatních pěstitelů a jaké triky používají při přesazování sukulentů z výsevu. Děkuju moc za rady!

149 slov
1.5 minut čtení
10. 12. 2023
Michal Hradil

Pro přesazení sukulentů ze semen je dobrý čas, když mají aspoň pár pravých listů a začínají se trochu rozrůstat. Co se substrátu týče, ideální je použít speciální směs pro kaktusy a sukulenty, která je lehčí a má dobrou drenáž. Jinak můžeš zkombinovat běžnou zeminu s pískem nebo perlitem, aby to nebylo moc hutné. Na velikost květináčů – dej je do trošku větších, ale ne zas moc, aby se kořeny nezapařily. Drenáž je fakt důležitá, takže nezapomeň na kamenivo na dno květináče. Po přesazení je lepší je hned nezalévat, dej jim tak pár dní klid, ať si zvyknou na nové prostředí. Při přesazení buď opatrný s kořeny, snaž se je moc nenarušit. Hlavně to nevzdávej, sukulenty jsou dost odolné! Držím palce!

120 slov
1.2 minut čtení
26. 12. 2024
Ladislav Pernica

Když se chystáš přesadit sukulenty z výsevu, je dobrý vědět, že správný čas je, když mají aspoň pár pravých listů a jsou dost silné. Co se substrátu týče, doporučuji použít speciální směs na kaktusy a sukulenty, protože ta má lepší drenáž než běžná zemina. Květináče bys měl vybrat spíš menší, aby se jim kořeny lépe usadily – moc velký květináč může mít za následek přemokření. Drenáž je fakt důležitá, takže nezapomeň na keramzit nebo jinou drenážní vrstvu na dno květináče. Po přesazení je lepší je hned nezalévat. Nech je tak den nebo dva, aby si zvykly na nový substrát a neriskoval jsi hnilobu kořenů. A co se týče kořenů, snaž se s nimi šetrně manipulovat, ale pokud nějaké uvidíš zakrnělé nebo poškozené, klidně je odstřihni. Držím palce, ať se ti daří!

131 slov
1.3 minut čtení
26. 12. 2024
Ondřej Chalupa
Meskalin.cz/Články/Sázíme semena
Kdy a jak přesazovat sazenice exotických rostlin po výsevuObjevte optimální časový rámec a postupy pro přesazování exotických rostlin, abyste podpořili jejich zdravý růst.
1000 slov
10 minut čtení
28. 11. 2023
Mgr. Petr Novotný
Přečíst článek
Podobné otázky