Meskalin.cz/Fórum/Jaký je nejlepší substrát pro kaktusy?

Jaký je nejlepší substrát pro kaktusy?

Rád bych se zeptal, jaký substrát je vlastně nejlepší pro pěstování kaktusů? Mám doma pár různých druhů a chtěl bych je přesadit, ale nejsem si jistý, co použít. Vím, že kaktusy potřebují dobrou drenáž a že by substrát měl být lehký, ale co to vlastně znamená v praxi? Zkoušel jsem si najít nějaké informace, ale zdá se mi, že každý má jiný názor. Někdo doporučuje směs písku a zeminy, jiní zase mluví o speciálních substrátech určených přímo pro sukulenty. Je dobré přidat i nějaké hnojivo nebo minerály? Jaké poměry byste doporučili, aby kaktusy měly ideální podmínky pro růst? A co je pravda na tom, že některé kaktusy jsou citlivější na typ půdy než jiné? Jak poznám, jestli jim vyhovuje to, co mají v květináči? Rád bych slyšel vaše zkušenosti a tipy, protože nechci, aby moje rostliny trpěly nebo dokonce uhynuly. Děkuji!

141 slov
1.4 minut čtení
9. 9. 2024
Jana Nováková

Takže substrát pro kaktusy, jo? Nejdůležitější je, aby byl super propustný, jinak ti uhynou. Můžeš zkusit směs písku a rašeliny, nebo klidně i nějakou specializovanou směs na sukulenty. Dobrý poměr je třeba 2 díly písku a 1 díl zeminy. Někteří lidi přidávají perlit nebo vermikulit pro ještě lepší drenáž. Hnojivo? No, na jaře je dobrý přidat nějaké slabé hnojivo, ale opatrně, kaktusy toho moc nepotřebují. Jo a pamatuj, že některé kaktusy fakt mají rády svojí půdu a když jim není dobře, tak to poznáš podle žloutnutí nebo vadnutí. Takže sleduj, jak reagují a podle toho to můžeš upravit.

98 slov
1 minut čtení
30. 10. 2024
Miroslav Kysela

Substrát pro kaktusy by měl být určitě dobře drenážní, jinak ti uhynou. Většina lidí doporučuje směs písku, perlitu a nějaké lehké zeminy. Klidně si kup specializovaný substrát pro sukulenty, většinou to funguje dobře. Poměr třeba 1:1:1 (písek, perlit, zemina) je fajn. Hnojivo raději moc nepřeháněj, ideálně na jaře a v létě trochu zředěné, ale většina kaktusů snadno přežije bez něj. Jo, a jo, některé kaktusy fakt víc reagují na typ půdy, tak se koukni na barvu a tvar rostliny - jestli jsou hladké a zdravé, je to OK. Když začnou žloutnout nebo vadnout, zkus změnit substrát alebo přesadit. To chce čas a pokusy.

103 slov
1 minut čtení
16. 12. 2024
František Jirásek
Meskalin.cz/Články/Substráty pro cacti
Optimální složení substrátu pro zdravý růst kaktusůZjistěte, jak správně namíchat substrát pro úspěšné pěstování kaktusů. Tento článek vám přináší tipy na optimální složení substrátu a důvody, proč jso...
1000 slov
10 minut čtení
25. 5. 2024
RNDr. Helena Tichá, CSc.
Přečíst článek
Podobné otázky