Meskalin.cz/Fórum/Můžu použít obyčejnou zeminu pro kaktusy?

Můžu použít obyčejnou zeminu pro kaktusy?

V poslední době jsem se začal zajímat o pěstování kaktusů a sukulentů, protože mě tyto rostlinky fascinují svou jedinečnou krásou a odolností. Když už jsem se rozhodl, že si nějaké pořídím, narazil jsem na spoustu informací ohledně jejich péče, ale jedna věc mi dělá starosti. Můžu pro kaktusy použít obyčejnou zeminu, kterou mám doma? Mám na mysli tu běžnou zahradnickou směs, co jsem dřív používal na květiny v květináči. Vím, že kaktusy potřebují dobré odvodnění a speciální podmínky, ale mám pocit, že mi tady ta obyčejná zemina může posloužit. Co si myslíte? Jsou nějaké důsledky, když bych je dal do běžné půdy? Nebo je lepší investovat do něčeho speciálního, co je určené právě pro kaktusy? Jaké máte zkušenosti vy? Doufám, že mi poradíte, protože bych nerad udělal něco špatně a zničil své nové rostlinky. Děkuji za jakoukoli radu!

138 slov
1.4 minut čtení
21. 7. 2024
Marie Růžičková

Jasně, že obyčejná zemina není to nejlepší pro kaktusy. Kaktusy potřebují hodně vzduchu a dobré odvodnění, což běžná zahradnická směs často nesplňuje. Mohla bys mít problém s přeléváním, protože se ta půda špatně odvodňuje a kaktusy by mohly začít hnít. Doporučuji spíš nějakou speciální směs na sukulenty nebo kaktusy, co se prodává v květinářství. Je to sice dražší, ale ušetříš si starosti s umíráním rostlin. Pokud chceš zkusit improvizovat, tak můžeš tu obyčejnou zeminu smíchat s pískem nebo perlitem, nebo něco takového. No ale fakt, pokud chceš, aby ti kaktusy prospívaly, lepší je koupit tu správnou směs.

97 slov
1 minut čtení
17. 9. 2024
Tomáš Vondra

Obyčejná zemina pro kaktusy fakt není nejlepší volba. Kaktusy potřebujou hodně dobrý odvodnění, jinak ti začnou hnít kořeny. Ta běžná zahradnická směs je většinou moc těžká a zadržuje vodu, což kaktusům nesvědčí. Radši si pořiď speciální substrát pro sukulenty nebo si udělej vlastní směs – třeba s pískem a perlitem, to je fajn na provzdušnění. Můžeš zkusit i přidat trochu štěrku. Budeš mít větší šanci, že ti kaktusy porostou a neuhynou. Takže pokud to s kaktusy myslíš vážně, fakt investuj do něčeho lepšího.

83 slov
0.8 minut čtení
7. 11. 2024
Jaroslava Řezníková
Meskalin.cz/Články/Substráty pro cacti
Optimální složení substrátu pro zdravý růst kaktusůZjistěte, jak správně namíchat substrát pro úspěšné pěstování kaktusů. Tento článek vám přináší tipy na optimální složení substrátu a důvody, proč jso...
1000 slov
10 minut čtení
25. 5. 2024
RNDr. Helena Tichá, CSc.
Přečíst článek
Podobné otázky