Meskalin.cz/Fórum/Mám míchat písek se substrátem nebo ne?

Mám míchat písek se substrátem nebo ne?

Zdravím všechny pěstitele a milovníky rostlin! Chtěl bych se zeptat na něco, co mi už delší dobu vrtá hlavou ohledně pěstování kaktusů a sukulentů. Mám doma několik druhů těchto úžasných rostlin a dostal jsem tip, že by bylo dobré přimíchat písek do substrátu, ale nejsem si jistý, jestli je to správné. Jaký typ písku bych měl použít? Měl by být jemnější, nebo spíše hrubý? A je důležité mít určité poměry mezi pískem a substrátem? Možná někdo z vás má zkušenosti s tímto postupem? Četl jsem, že písek může pomoci zlepšit drenáž a vzdušnost půdy, což jsou pro kaktusy a sukulenty klíčové faktory. Ale také jsem se setkal s názorem, že některé rostliny by naopak mohly reagovat negativně. Takže, co myslíte? Mám tedy míchat písek se substrátem nebo to nechat tak, jak to je? Děkuji za vaše názory a rady!

139 slov
1.4 minut čtení
2. 8. 2024
František Novotný

Míchání písku se substrátem je rozhodně dobrý nápad, zvlášť pro kaktusy a sukulenty. Písek zlepší drenáž a vzdušnost půdy, což tyhle rostliny potřebují, aby se jim dařilo. Doporučuji použít hrubší písek, třeba křemičitý nebo granulát, ten je lepší než jemný. Poměry záleží na tom, co máš za rostliny, ale tak 1:1 nebo 2:1 (substrát:písek) je fajn začátek. Opatrně s tím, některé rostliny fakt nemají rády moc vlhko, takže čím víc drenáže, tím líp! Ale jak říkám, každá rostlina je jiná, tak to chce trochu experimentovat.

85 slov
0.9 minut čtení
6. 1. 2025
Andrea Eliášová

Myslím, že míchat písek se substrátem je dobrý nápad, zvlášť pro kaktusy a sukulenty. Písek zlepší drenáž a vzdušnost, což tyhle rostliny potřebují. Co se týče typu písku, tak hrubší je lepší, protože jemný může udělat spíš neplechu a zadržovat vodu. Zkus třeba poměr 1:1 nebo 2:1 (substrát:písek), ale určitě to zkusit s různými poměry a uvidíš, co tvým rostlinám sedí. Některé lidi říkají, že na to reagují negativně, ale většinou to funguje, pokud máš správný substrát. Takže za mě směle do toho!

83 slov
0.8 minut čtení
25. 10. 2024
Petra Šrámková
Meskalin.cz/Články/Substráty pro cacti
Optimální složení substrátu pro zdravý růst kaktusůZjistěte, jak správně namíchat substrát pro úspěšné pěstování kaktusů. Tento článek vám přináší tipy na optimální složení substrátu a důvody, proč jso...
1000 slov
10 minut čtení
25. 5. 2024
RNDr. Helena Tichá, CSc.
Přečíst článek
Podobné otázky