Meskalin.cz/Fórum/Jaké složení substrátu doporučujete pro sukulenty?

Jaké složení substrátu doporučujete pro sukulenty?

Zdravím všechny milovníky sukulentů! Dlouho už se snažím rozluštit tajemství toho správného substrátu pro naše zelené kamarády, kteří se tak rádi schovávají pod slunečními paprsky. Mám doma několik druhů, jako jsou například aloe vera, echeverie nebo kaktusy, a chtěl bych je pěstovat co nejlépe. Před nějakým časem jsem zkoušel různé směsi, ale pořád si nejsem jistý, co je pro ně to pravé. Vím, že sukulenty potřebují dobře odvodněný substrát, ale jaké konkrétní složky byste doporučili? Zkusil jsem už směs s rašelinou a perlitem, ale dostal jsem pocit, že to není úplně ono. Hlavně se bojím přemokření, protože to je prý pro tyto rostliny smrtelně nebezpečné. Co říkáte na použití písku nebo štěrku? Jakou roli hraje drcený kámen v substrátu? A co třeba kompost nebo jiné organické materiály? Slyšel jsem, že některé směsi mohou být příliš těžké a udržují vlhkost víc než by měly. Taktéž mě zajímá, jestli je vhodné přidávat nějaké hnojivo přímo do substrátu nebo je lepší hnojit odděleně. Jak zkušenější pěstitelé obvykle postupují? Budu rád za jakékoli tipy a zkušenosti, které mi pomohou dosáhnout zdravého a krásného vzhledu svých sukulentních pokladů!

183 slov
1.8 minut čtení
10. 10. 2024
Zdeňka Rozsypalová

Substrát pro sukulenty by měl určitě dobře odvodňovat, takže já doporučuji směs, která obsahuje pískovou nebo štěrkovou složku. Písek pomáhá zlepšit drenáž a zabraňuje přemokření, což je pro sukulenty klíčové. Rašelina je fajn, ale sama o sobě může udržovat víc vlhkosti, než bys chtěl. Zkus třeba kombinaci rašeliny, perlitu a hrubého písku, to by mohlo fungovat.

Drcený kámen se dá taky přidat, zvlášť pokud chceš substrát trochu „zpevnit“ a udělat ho lehčím. Co se týče kompostu, tak s ním opatrně, protože může být těžký a udržovat vlhkost, což není ideální. Hnojivo bych doporučil dávat odděleně, třeba na jaře a v létě, když rostliny aktivně rostou. V zimě to většinou nepotřebují. Takže drž se lehké a vzdušné směsi a budeš mít sukulenty jako z katalogu!

124 slov
1.2 minut čtení
11. 12. 2024
Vlastimil Hlávka

Substrát pro sukulenty by měl být hlavně lehký a dobře odvodněný, jinak se ti může stát, že je utopíš. Mě osobně funguje směs několika komponentů. Můžeš zkusit kombinaci kaktusového substrátu s nějakým pískem nebo perlitem, to pomáhá s odvodněním. Drcený kámen nebo štěrk je taky super, dodá to strukturu a zamezí hromadění vody. Rašelina není špatná, ale radši ji míchej s něčím hrubším, aby to nebylo moc těžké. Co se týče organických materiálů, kompost bych asi nedával, to by mohlo udržovat vlhkost zbytečně dlouho. Hnojivo přímo do substrátu? To bych asi nedělal, radši hnojím odděleně v sezóně, to máš větší kontrolu. Zkus si pohrát se složením a uvidíš, co sedne tvým sukulentům. Držím palce!

114 slov
1.1 minut čtení
28. 12. 2024
Tereza Pražáková
Meskalin.cz/Články/Substráty pro cacti
Optimální složení substrátu pro zdravý růst kaktusůZjistěte, jak správně namíchat substrát pro úspěšné pěstování kaktusů. Tento článek vám přináší tipy na optimální složení substrátu a důvody, proč jso...
1000 slov
10 minut čtení
25. 5. 2024
RNDr. Helena Tichá, CSc.
Přečíst článek
Podobné otázky