Jaké složení substrátu doporučujete pro sukulenty?
Zdravím všechny milovníky sukulentů! Dlouho už se snažím rozluštit tajemství toho správného substrátu pro naše zelené kamarády, kteří se tak rádi schovávají pod slunečními paprsky. Mám doma několik druhů, jako jsou například aloe vera, echeverie nebo kaktusy, a chtěl bych je pěstovat co nejlépe. Před nějakým časem jsem zkoušel různé směsi, ale pořád si nejsem jistý, co je pro ně to pravé. Vím, že sukulenty potřebují dobře odvodněný substrát, ale jaké konkrétní složky byste doporučili? Zkusil jsem už směs s rašelinou a perlitem, ale dostal jsem pocit, že to není úplně ono. Hlavně se bojím přemokření, protože to je prý pro tyto rostliny smrtelně nebezpečné. Co říkáte na použití písku nebo štěrku? Jakou roli hraje drcený kámen v substrátu? A co třeba kompost nebo jiné organické materiály? Slyšel jsem, že některé směsi mohou být příliš těžké a udržují vlhkost víc než by měly. Taktéž mě zajímá, jestli je vhodné přidávat nějaké hnojivo přímo do substrátu nebo je lepší hnojit odděleně. Jak zkušenější pěstitelé obvykle postupují? Budu rád za jakékoli tipy a zkušenosti, které mi pomohou dosáhnout zdravého a krásného vzhledu svých sukulentních pokladů!