Meskalin.cz/Fórum/Co přidat do substrátu pro lepší drenáž?

Co přidat do substrátu pro lepší drenáž?

Přemýšlím, jak zlepšit drenáž v substrátu pro své kaktusy a sukulenty. Mám obavy, že se mi hromadí voda a moje rostliny začínají vykazovat známky přelití, což určitě nechci. Chci, aby měly tyto úžasné rostliny optimální podmínky pro růst. Vím, že dobrá drenáž je klíčová, ale nejsem si jistý, co přesně použít. Napadlo mě přidat do substrátu perlit nebo vermikulit, ale nevím, jestli to bude stačit. Uvažoval jsem také o písku – říká se, že hrubozrnný písek by mohl pomoci. Jaké máte zkušenosti? Co dalšího byste doporučili přimíchat do půdy? Jsou nějaké specifické poměry směsi, které fungují lépe? A co třeba drcená kůra nebo štěrk? Vím, že každý druh rostliny může mít své specifické potřeby, ale rád bych znal obecné tipy od vás, zkušenějších pěstitelů. Jaké jsou vaše oblíbené triky pro zajištění dobré drenáže v substrátu? Děkuji za jakékoli rady!

139 slov
1.4 minut čtení
12. 12. 2024
Magdaléna Palečková

Drenáž je fakt důležitá, hlavně pro kaktusy a sukulenty, co nesnášejí vlhkost. Perlit a hrubozrnný písek jsou super, to určitě doporučuju. Můžeš zkusit i vermikulit, ale ten víc drží vodu, takže opatrně. Drcená kůra je taky fajn, dodá to lehkost a vzdušnost, ale chce to spíš v menším množství. Štěrk nebo keramzit jsou další možnosti, hodně lidí to používá. Na poměr bych šel třeba 50% substrátu, 30% písku/perlitu a 20% drcené kůry nebo štěrku. Zkus to a uvidíš! Hlavně nezapomínej na pořádný odtokový otvor ve květináči.

86 slov
0.9 minut čtení
15. 11. 2024
Jan Kubíček

Když chceš zlepšit drenáž, perlit je fakt super volba, to ti dobře provzdušní půdu. Klidně ho smíchej s klasickým substrátem pro kaktusy, třeba v poměru 1:1. Vermikulit taky funguje, ale ten víc zadržuje vodu, takže opatrně. Hrubozrnný písek je taky skvělý, ale musíš mít ten správný, aby nebyl moc jemný. Někteří lidi dávají i drcenou kůru nebo štěrk, což může být dobrá volba, když to smícháš s ostatními materiály. Obecně platí, že čím víc vzduchu v substrátu, tím lepší! Takže klidně experimentuj a sleduj, jak se rostlinky chovají.

88 slov
0.9 minut čtení
8. 12. 2024
Jindřiška Lišková
Meskalin.cz/Články/Substráty pro cacti
Optimální složení substrátu pro zdravý růst kaktusůZjistěte, jak správně namíchat substrát pro úspěšné pěstování kaktusů. Tento článek vám přináší tipy na optimální složení substrátu a důvody, proč jso...
1000 slov
10 minut čtení
25. 5. 2024
RNDr. Helena Tichá, CSc.
Přečíst článek
Podobné otázky