Meskalin.cz/Fórum/Jak se zbavit mšic na kaktusech bez chemie?

Jak se zbavit mšic na kaktusech bez chemie?

Mám docela vážný problém. Moje krásné kaktusy, které jsem si pečlivě pěstoval, začaly být napadené mšicemi a já bych je rád zachránil, ale nechci používat žádné chemické prostředky. Slyšel jsem, že existují přírodní metody, jak se těchto malých škůdců zbavit, ale nejsem si jistý, co všechno by mohlo fungovat. Napadá mě, jestli by pomohla nějaká směs vody s mýdlem nebo třeba olej? A co takhle použít nějaké bylinky, jako je třeba bazalka nebo levandule? Jaké máte zkušenosti s tímto problémem a jaké metody jste zkusili vy? Další věc, co mě zajímá, je, jestli jsou nějaké prevence, které bych mohl udělat, abych se mšicím do budoucna vyhnul. Mám se spíš zaměřit na to, abych rostliny pravidelně kontroloval nebo je třeba i izolovat od ostatních rostlin? Rád bych slyšel vaše rady a tipy na to, jak udržet kaktusy zdravé a bez mšic. Díky moc za všechny odpovědi!

145 slov
1.5 minut čtení
11. 7. 2024
Miroslava Hladíková

Zbavit se mšic na kaktusech bez chemie je úplně reálný úkol. Mýdlový roztok je fakt super, stačí smíchat vodu s nějakým přírodním mýdlem a pěkně tím kaktusy postříkat. Dobrý je to dělat na večer, ať to vyschne a neopaří to rostliny. Olej taky pomáhá, můžeš použít olivový nebo neem olej, ten mšice udusí. Co se bylinek týče, tak bazalka nebo levandule fakt odpuzují škůdce, ale spíš jako prevence. Na prevenci doporučuju kontrolovat rostliny pravidelně, ať najdeš problém dřív. Izolace od ostatních rostlin je taky fajn, když už máš nějaké napadené, aby se to nešířilo. Hodně štěstí s kaktusy!

98 slov
1 minut čtení
21. 10. 2024
Jaroslava Jiránková

Jasně, mšice na kaktusech jsou fakt problém. Já jsem měl s mšicema taky trable a dost mi pomohla směs vody s mýdlem. Prostě smíchej vodu a obyčejné mýdlo, nejlíp tu tekutou. A pak tím kaktusy pořádně postříkej, hlavně zespodu, kde se mšice schovávají. Dobrý je i neemový olej, ten je přírodní a škůdce to zabije. Co se týče bylinek, tak bazalka nebo levandule jako prevence? Můžeš je mít vedle kaktusů, ale moc ti nepomůžou přímo s mšicemi. Prevence je důležitá – pravidelně kontroluj kaktusy, jestli nemají listy nebo stonky něčím napadené. A když vidíš, že něco není v pořádku, tak izoluj napadenou rostlinu od ostatních. Dobrá ventilace a správné zalévání taky pomáhá. Držím palce, ať se ti je podaří zachránit!

120 slov
1.2 minut čtení
26. 12. 2022
Tomáš Musil
Meskalin.cz/Články/Ochrana před škůdci
Přírodní metody biologické ochrany rostlin v exotické zahrádceDůkladný průvodce přírodními metodami biologické ochrany rostlin, které vám pomohou chránit vaši exotickou zahrádku bez chemických přípravků.
1000 slov
10 minut čtení
12. 6. 2021
Mgr. Karolína Šedá
Přečíst článek
Podobné otázky