Meskalin.cz/Fórum/Pomohou myši v zahradě s ochranou rostlin před škůdci?

Pomohou myši v zahradě s ochranou rostlin před škůdci?

Zajímalo by mě, jestli jsou myši v zahradě skutečně užitečné pro ochranu rostlin. Mám na mysli, jestli třeba nemohou pomoci s bojem proti škůdcům, jako jsou hmyz nebo drobní hlodavci, kteří by mohli ohrozit moje milované kaktusy a sukulenty. Slyšel jsem, že myši se živí různými druhy hmyzu a mohly by být přínosné, ale zároveň mám strach, že by mohly způsobit více škody než užitku. Někdo mi říkal, že když je na zahradě hodně myší, může to znamenat problém s jinými škůdci. Jaké máte zkušenosti? Opravdu by mě zajímal váš názor na to, jestli myši mohou hrát nějakou roli v ochraně rostlin nebo jestli bych měl raději hledat jiná řešení. A co takové přírodní metody na ochranu rostlin? Máte nějaké tipy? Díky moc za jakékoliv info!

126 slov
1.3 minut čtení
8. 4. 2024
Jakub Mareš

Myši v zahradě můžou mít obě stránky. Na jednu stranu se říká, že se živí hmyzem a mohou tak trochu pomoct s ochranou rostlin. Ale je pravda, že když je jich moc, tak to může být spíš problém. Můžeš mít na zahradě víc škůdců, protože myši přitahují třeba hady nebo větší predátory. Takže pokud se bojíš o kaktusy a sukulenty, moc myší by mohlo být riskantní.

Co se týče přírodních metod, skvělý tip je třeba zasazení bylinek, co odpuzují hmyz, jako je levandule nebo bazalka. Taky můžeš zkusit pasti na hmyz nebo přírodní insekticidy. Udržuj zahradu čistou a pravidelně kontroluj rostliny, to taky pomůže. Myslím, že myši nejsou úplně spolehlivá ochrana, radši se zaměř na jiné metody.

117 slov
1.2 minut čtení
12. 8. 2023
Milena Pešková

Myši v zahradě můžou mít různý vliv. Na jednu stranu se říká, že sežerou nějaký hmyz, takže by mohly pomáhat s obranou rostlin. Ale pak jsou tu i případy, kdy myši škodí víc, než pomáhají. Například, když se pustí do kořenů nebo plodů – to je pak docela problém. Navíc pokud máš hodně myší, může to znamenat, že je tam víc potravy, což může přitahovat další škůdce. Takže to chce hlídat a asi udělat nějakou prevenci. Co se týče přírodních metod, zkus třeba zasít bylinky jako mátu nebo levanduli kolem kaktusů – ty prý škůdce odpuzují. Taky můžeš použít nějaké přírodní repelenty nebo lákat predátory, jako jsou ptáci. Když to shrnu, myši můžou být plus, ale taky ne – raději je mít pod kontrolou a zkoušet jiné metody ochrany.

129 slov
1.3 minut čtení
27. 6. 2023
Martina Švábová
Meskalin.cz/Články/Ochrana před škůdci
Přírodní metody biologické ochrany rostlin v exotické zahrádceDůkladný průvodce přírodními metodami biologické ochrany rostlin, které vám pomohou chránit vaši exotickou zahrádku bez chemických přípravků.
1000 slov
10 minut čtení
12. 6. 2021
Mgr. Karolína Šedá
Přečíst článek
Podobné otázky