Meskalin.cz/Fórum/Jaké bylinky mohu použít na ochranu exotických rostlin?

Jaké bylinky mohu použít na ochranu exotických rostlin?

Zajímalo by mě, jaké bylinky jsou nejlepší na ochranu mých exotických rostlin. Mám doma několik kaktusů a sukulentů, které jsem si přivezl z různých koutů světa, a chci je ochránit před škůdci a nemocemi, které by je mohly ohrozit. Slyšel jsem, že některé bylinky mají přírodní repelentní vlastnosti a mohou pomoci udržet nevítané návštěvníky daleko. Nechci používat žádné chemické pesticidy, protože bych rád zachoval přírodní rovnováhu v mé domácí zahradě. Zajímá mě, jestli máte nějaké tipy na konkrétní bylinky, které bych mohl použít? Například levandule, rozmarýn nebo něco jiného? Jakým způsobem je mohu aplikovat? Mám je třeba zasazovat do blízkosti mých rostlin nebo vyrábět nějaké odvary? Rád bych věděl také, jaké další přírodní metody můžu použít pro ochranu svých oblíbených rostlin. Děkuji předem za jakékoli rady a tipy!

128 slov
1.3 minut čtení
9. 7. 2022
Vlastimil Vaculík

Takže, co se bylinek týče, docela funguje levandule. Je to skvělý repelent proti mouchám a dalším škůdcům. Můžeš ji prostě zasadit kolem kaktusů a sukulentů, nebo si udělat odvar a postříkat tím rostliny. Rozmarýn je další dobrá volba, má podobné účinky a navíc i hezky voní. Taky mátu doporučuju, ta odpuzuje mravence a další potvory.

Pokud chceš víc přírodních metod, můžeš zkusit i česnekový nebo chilli sprej. To se dělá snadno – rozmixuj česnek nebo chilli s vodou, nech to pár hodin odstát a pak postříkej rostliny. Nezapomeň ale na testovací místo, aby se nezničily listy.

Je dobré mít kolem těch exotických rostlin i nějaké kvetoucí bylinky, jako je třeba bazalka – jejich vůně může také pomoci odradit škůdce. Takže klidně kombinuj, co máš po ruce. Hlavně žádné chemikálie, to je super přístup!

133 slov
1.3 minut čtení
9. 5. 2023
Andrea Eliášová

Na ochranu exotických rostlin se dají použít různé bylinky, co mají repelentní vlastnosti. Třeba levandule je super, její vůně odpuzuje spoustu škůdců. Rozmarýn taky funguje, můžeš ho zasadit blízko kaktusů a sukulentů. Vytvořit odvar z těchto bylinek a postříkat s ním rostliny je další možnost, ale opatrně s množstvím, ať je nepoškodíš. Můžeš zkusit i mátu nebo šalvěj; ty mají také dobré účinky proti hmyzům. Nezapomeň na přírodní metody jako třeba zasazení cesmíny kolem, ta taky pomůže udržet škůdce dál. A nezapomeň pravidelně kontrolovat rostliny, ať něco nezanedbáš. Držím palce!

90 slov
0.9 minut čtení
11. 7. 2022
Ladislav Zeman
Meskalin.cz/Články/Ochrana před škůdci
Přírodní metody biologické ochrany rostlin v exotické zahrádceDůkladný průvodce přírodními metodami biologické ochrany rostlin, které vám pomohou chránit vaši exotickou zahrádku bez chemických přípravků.
1000 slov
10 minut čtení
12. 6. 2021
Mgr. Karolína Šedá
Přečíst článek
Podobné otázky